Схема медичного рекету в Україні

23 мая 2011 г. в 12:26

Корупція в українській медицині досягла таких масштабів, що від неї почали здавати нерви не лише у пацієнтів. Нарешті терпець увірвався і в самих лікарів.

 

Зокрема у Дніпропетровську працівники Державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності виступили проти космічних поборів із пацієнтів.

 

А отже – пішли проти системи. Вони відкрито заявили, що їх змушували збирати гроші. Про медичний рекет та ціну свободи слова розкаже Наталя Шумак.

 

ОЛЬГА ХАРЧЕНКО, ЗАВІДУЮЧА ВІДДІЛЕННЯМ

в течении последних 5 лет у нас в институте существует определенная схема сбора денег. Каждого первого или второго числа я должна была приносить от 10 до 15 тысяч гривен.

Під загрозою звільнення, побори керівництва терпіли роками  - розказують працівники Дніпропетровського науково-дослідного інституту проблем інвалідності, або у народі - Діветіну.

 

МАРИНА КОНОВАЛЕНКО, ПРАЦІВНИК ІНСТИТУТУ

так блокнот я и назвала «Рэкет».  Главврач – 500 гривен, 1100, 2000 - Лариса Вольтовна, 1700 – главврач, 1500 – главврач, бумага, главврач, главврач, 100 грн. – санстанция, дальше 2000 грн – главврач, заправка принтера, санэпидстанция – 2000, 1000 грн. – главврач. Видите – все идет.

 

Ці гроші йшли повз касу – кажуть медики. Збирали їх з пацієнтів. За те, що має бути безкоштовним, хворі платили тисячі гривень.

 

ОЛЕКСАНДР БОРЕЦЬ, СТАРШИЙ НАУКОВИЙ СПІВРОБІТНИК

пациент оформляется в отделение – он платит какой-то денежный взнос. Денежный взнос, насколько я знаю, он был от 800 гривен, потом 1000, потом 1200 и так далее.

 

Траплялося, у тіньовий фонд інституту відраховували зарплату і самі лікарі.

 

ОЛЬГА ХАРЧЕНКО, ЗАВІДУЮЧА ВІДДІЛЕННЯМ

было сказано о том, что премии, всем выписаны премии и и что эти премии нужно будет руководителям собрать с врачей, со старших сестер и сам лично и руководитель должен эти премии отдать начмеду.

 

Платити в інституті доводиться навіть за належне оформлення документів для присвоєння групи інвалідності – розказує його пацієнтка. Жінка воліла не показувати обличчя. Вона інвалід другої групи. Утім довідку про свою тяжку хворобу їй довелося у Діветіні купувати. Каже, лікарі без грошей – наче слабкозорі без окулярів - показань для присвоєння групи у тяжкохворих не бачать.

 

Даже при наличии моих действительных, фактических заболеваний, мне все равно нужно было заплатить 2 тысячи гривен. Я их заплатила в ДИВЕТИНе заведующей для правильного оформления документа на МСЕК.

 

На МСЕКе я заплатила 3 тысячи гривен и в результате получила положенную мне вторую группу инвалидности.

 

Оскільки більшість інвалідів не платоспроможні, то й контингент пацієнтів Діветіну змінився. Незважаючи на те, що держава повністю фінансує заклад для потреб виключно інвалідів, обслуговувати тут почали усіх охочих – тобто тих, хто платить.

7a.jpg

«За 2010 рік через інститут пройшло 7238 хворих, інвалідів із них – лише 2523». Витяг зі звіту за 2010 рік.

 

ОЛЬГА ХАРЧЕНКО, ЗАВІДУЮЧА ВІДДІЛЕННЯМ

у нас есть такое отделение – отделение реабилитации, которое предполагало именно лечение инвалидов.В отделении лежало 1335 больных из них 132 всего были это инвалиды. Остальные – это были, естественно платные лечебные больные.

 

Чоловік Валентини не був інвалідом. Із болем у животі він пішов лікуватися у Діветін. Заплатив гроші – теж не у касу. Утім чимала сума не означала очікуваної якості медичної допомоги. Після кількох тижнів лікування пацієнта у критичному стані з інституту забрала швидка – він помер від панкреатиту.

 

ВАЛЕНТИНА МАРІНЧЕНКО, ПОХОВАЛА ЧОЛОВІКА

он говорит «Валя, я уплатил деньги, а не знаю что мне лечили». Ну в общем, человека не стало. Платил он деньги, до двух тысяч он платил за 2 недели. Эта больница берут деньги за лечение санаторного типа и все. И лечат непонятно что. Человека просто в полном здравии убрали.

 

Надати кваліфіковану допомогу, як це робилося раніше, у Діветіні вже не спроможні – тому, що провідні його фахівці по звільнялися. Доктори наук відмовилися оббирати пацієнтів. Одна із таких – Олена Віталіївна.

 

ОЛЕНА СЕРГІЄНІ, ДОКТОР МЕДИЧНИХ НАУК, ЕКС-ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ІНСТИТУТУ.

вот здесь представлены руководители научных подразделений и из них 4 докторов наук уже нет в штате института. Они были неугодны  как только какой-то человек делается неугодным – то жертвуют всем отделом, проводят реконструкцию его и после этого отдел исчезает.

 

Працівники скаржаться – супротив медичному рекету веде до адміністративних репресій. Кажуть, таким чином було закрито вже сім відділів, фахівці залишилися без роботи.

 

НАТАЛЯ ФАНДІЙ, НАУКОВИЙ СПІВРОБІТНИК ЛАБОРАТОРІЇ

еженедельно мы должны были в пятницу давать деньги главному врачу, который приходил в нашу лабораторию, отказали мы в этом, сказали «нет денег» ну и все! Буквально сразу началось.

 

МАРИНА КОНОВАЛЕНКО, ПРАЦІВНИК ЛАБОРАТОРІЇ

вывезли всю аппаратуру

здесь проводили обследования ультразвуковые обследования инвалидов, экспертных и тематических больных. Вот этот кабинет и напротив – стояли ультразвуковые сканнеры  вот здесь стоял электрокардиограф – его тоже вывезли.

 

Директор інституту спершу реорганізацію заперечував, але в ході розмови таки визнав, що її проводять. Чому – пояснювати не став, як і те, чому змушують платити інвалідів та оббирають працівників.

 

АНАТОЛІЙ ІПАТОВ, ДИРЕКТОР НДІ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ ІНВАЛІДНОСТІ

ну нет у нас такого понятия «платни хвори» или «платни инвалиды» чи безплатни. Нет такого понятия. У нас есть такое понятие, как благодийни внески, что не запрещено законами.Я не чувствую каких-то таких ощущений, что я в чем-то неправ. Ну вот эти вопросы денег и так далее я вообще не комментирую, шо я неправильно направляю науку, я не комментирую вот эти вопросы, которые касаются сборов денег с пациентов,  я не комментирую вот эти перемещения, увольнения – они были и они будут. И меня этими вопросами ну они в тупик не поставили.

 

Медики Діветіну неодноразово повідомляли Міністерство охорони здоров’я про побори. Утім реакція завжди була лише формальною. І, кажуть, знають чому.

 

ОЛЬГА ХАРЧЕНКО, ЗАВІДУЮЧА ВІДДІЛЕННЯМ

Тут такая существует пирамида во всем. Едут в министерство – приемка отчетов, сдача отчетов, планирование – тоже собираются деньги. Сдают руководители отделов и так сказать, всегда вопросы положительно решаются в Министерстве.

 

Про корупцію медики заявили до Прокуратури. Там розказують – перевірили офіційну бухгалтерію інституту – вона чиста. Слідчий експеримент не проводили – мовляв, ніхто не просив. А опитавши інших працівників, прийшли до висновку – порушень в Діветіні немає.

 

РОМАН СОСКОВ, НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ ПРОКУРАТУРИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Було відібрано ряд пояснень від працівників інституту. І після цього до прокуратури області надійшло звернення працівників, я вам щас його надам, які спростовували вказані порушення. Цей лист ось він, його підписав колектив 165 осіб підписалось.//перевірка була закінчена факти, які були викладені в цих зверненнях, вони не знайшли свого підтвердження сам факт. Ну, мабуть, 165 людей так підписались не просто.

 

Підписались дійсно «не просто» – розказує співробітниця інституту. Із тих ста шістдесяти п’яти підписів – один належить їй. Нам жінка представилася, утім попросила у сюжеті не називати її та змінити голос.

 

В институте царит атмосфера страха, унижений, неуверенность в завтрашнем дне. А директор – личность самоуверенная и прикрывается Министерством. Страшно, что станет известно Ипатову о нашем разговоре просто можно забыть о работе и вообще, о рабочем месте.

 

Жінка пояснила чому підписалася під листом та чому наважилася розказати про це журналістам.

 

Юрист составил письмо и ходили требовали, чтобы подписали, чтобы люди подписывали. А деваться некуда. Люди просто вынуждены были подписываться.Если бы не подписали – то тут же нашли бы повод чтоб уволить, а на самом деле царит коррупция. С приходом директора в институт царит страшная коррупция,  у него четко оговорено, что человек должен ему принести, сдать такую-то сумму. Уже не говоря там о его помощниках. меня просто замучила совесть, как и других, которые тоже были вынуждены подписаться

 

Ситуацію в Дніпропетровському НДІ для інвалідів ми переказали голові Комітету Верховної Ради України у справах інвалідів. Депутат каже - сам неодноразово чув скарги від хворих.

 

ВАЛЕРІЙ СУШКЕВИЧ, ГОЛОВА КОМІТЕТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ У СПРАВАХ ПЕНСІОНЕРІВ, ВЕТЕРАНІВ ТА ІНВАЛІДІВ

багато років є проблемність цього інституту у всіх напрямках і фактично у мене уявлення склалось, що інститут відбочкувався від МОЗу, від медико-соціальної експертизи. При чому мені це підтвердило керівництво МСЕК, що вони вже не мають впливу і він став самостійним. Настільки обріс зв’язками цей інститут і керівництво інституту, що він сьогодні  якесь окреме княжество в Дніпропетровській області, яке робить те, що вважає за потрібне і перевірити його об’єктивно неможливо – мене це дивує.

 

Валерій Сушкевич пообіцяв особисто звернутися до Генеральної прокуратури, а також із першими особами держави обговорити безкарність медичного рекету в Дніпропетровському інституті проблем інвалідності.

 

Відповіді на цілу низку гострих запитань, які ми поставили Міністерству охорони здоров’я України стосовно діяльності Діветіну, чекали встановлений законом термін. Утім посадовці не знайшли чого відповісти. Тим часом стало відомо – усіх медиків, які фігурували у сюжеті, скоротили із займаних посад. І це вкотре доводить – система охорони здоров’я в Україні є. Працює вона злагоджено і жорстко. Але працює не на охорону нашого з вами здоров’я.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Схема медичного рекету в Україні

EXMO affiliate program