Синдром офісного працівника - підступна хвороба сучасності

24 марта 2011 г. в 20:02

Синдром офісного працівника - один із сучасних чинників, що штовхає людину до самогубства. Його навіть називають небезпечною недугою, що чатує на білих комірців.

 

Сидячи в робочих кріслах, ті ризикують отримати діабет, ожиріння та гіпертензію. Та найбільшу загрозу для менеджерів становить депресія.

Не робота, а мрія: сидіти взимку в теплому, влітку - прохолодному офісі, користуватися дармовими ресурсами, попиваючи запашну каву. Ви вже заздрите менеджерам? Не поспішайте. Їхня праця повна небезпечностей.

Владислав, мешканець м. Києва:
- Бывает, устаешь от того, что день очень монотонный. Бывает, оттого, что очень быстрый, надо все очень оперативно делать.

Влад - досвідчений ударник клавіатури та мишки. Каже, від чималого навантаження іноді голова болить, а байдикування дратує.

Владислав, мешканець м. Києва:
- Клавиатура страдала много раз, порой и трубка летала.

А ще він у спортзал записався. Каже, сидячи на зручному офісному кріслі почав набирати зайві кілограми. Це й лікарі підтверджують - більшість хвороб у білих комірців - через неправильне харчування та зайву вагу.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:
- Гипертензия, сахарный диабет - ужасные болезни. Это из области страшилок уже.

І це ще не всі підступності. Комп'ютери погіршують зір. Пил викликає запалення носоглотки. Штучне світло та вентиляція навантажують нервову систему. Особливо все загострюється навесні.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:
- И снижен иммунитет, закончились ресурсы, закончились витамины и микроэлементы, которые мы накопили летом и осенью. Плюс это постоянное напряжение, которое накопилось уже давно. Плюс отпуск, который, скорее всего, тоже был давно.

Чимало від монотонної роботи й психологічних загроз. До офісу щоразу на дев'ять. І знов ті самі канцелярські обов'язки. Декому не те, що працювати не хочеться, - хтось навіть сенс життя втрачає, повідомляє НТН.

Юлія Часова, психолог:
- Весенняя депрессия часто характеризуется очень резкими перепадами настроения, сильная раздражительность именно из-за того, что люди сидят в закрытых помещениях, нет динамики, некуда выплеснуть эмоции.

Тоді ж відбувається отаке (відео з Інтернету - нервові зриви офісних працівників).

Юлія Часова, психолог:
- Да, есть такое - эффект разрядки, но лучше прийти домой и покидаться подушками или чем-то полегче.

А ось цей випадок фахівці називають патологією. Чоловік вибухнув емоціями, бо колега випадково зачепив його папірці. Непереливки було всім.

З такою поведінкою то вже пряма дорога до психолога, або навіть психіатра. Тим же, хто перебуває на початковій стадії депресії, не пізно врятуватися.

Юлія Часова, психолог:
- Я рекомендую поставить на рабочий стол яркую фотографию, уразнообразить свой гардероб. Вот основная масса Киева ходят в черном.

Також спорт вам на допомогу. І кожному, бажано, два вихідні: без дзвінків і вирішення термінових питань.

Олена Ткаченко, Юрій Нестеренко.

 

Синдром офісного працівника - підступна хвороба сучасності

EXMO affiliate program