Скандал в Одеському СІЗО: в’язнів катують, а хворих на СНІД лікують аспірином

31 мая 2011 г. в 08:48

До в’язніів Одеського СІЗО застосовуються тортури, а камери "найнепокірніших" позначають хрестиками. Вночі до них застосовується фізичне насильство, багатьох принижують і змушують повзати в крові на колінах. 

 

Про це заявляють родичі ув'язнених.

Близько 30 родичів узятих під варту в Одеському СІЗО організували стихійний мітинг під стінами слідчого ізолятора.

"У них на камерах хрестики такі спеціальні малюють, щоб знати, кого бити. Змушують повзати у власній крові на колінах", - розповів один з мітингувальників.

Вони обурені жорстоким поводженням з їх рідними і стверджують, що в стінах ізолятора не надається медична допомога. У результаті цього, хворіють здорові люди, а у хворих загострюються гострі вірусні інфекції.

Особливо гостро стоїть проблема ув'язнених, які живуть з ВІЛ/СНІД. Замість антиретровірусних препаратів, вживання яких продовжує страждальцям життя, їм дають активоване вугілля і аспірин, пише Сегодня.

При цьому, додають родичі, тюремний лазарет нібито переповнений цілком здоровими, але багатими в’язнями, які спеціально платять за те, щоб їм влаштували "санаторний" режим.

У свою чергу, начальник Одеського облуправління Державної пенітенціарної служби України Олександр Адзеленко стверджує, що слова мітингувальників - неправда.

"Ніхто з ув'язнених не піддавався ні побиттю, ні тортурам. Це легко можна довести - медогляди у нас проводяться регулярно. Про будь-які тілесні ушкодження тут же стає відомо. Насправді, це чергова спроба дискредитації керівництва одеських колоній та СІЗО", - заявив він.

Що стосується медобслуговування ув'язнених, то, за словами начальника СІЗО Юрія Рябцева, воно хоч і не ідеальне, але все, що в їхніх силах, керівництво СІЗО робить.

Водночас, як розповів по телефону один з ув'язнених, який перебуває у СІЗО, в ізоляторі існує система "прийняття замовлень на вбивство".

На замовлення потерпілих Рябцев віддає розпорядження бити, а іноді і фізично усувати людей, які перебувають під слідством, і вина їхня не доведена. Крім того, кращі місця продаються "мажорних в’язням", а "прості смертні" іноді навіть сплять на підлозі.

"Він часто виступає, як кілер. Ми знаємо дуже багато випадків, коли умертвляли людей на прохання потерпілих. Подивіться список, тих, хто лежить на "шпитальці". Там лежать одні бізнесмени. Він продає їм ВІП місця, а ми спимо на підлозі", - розповів Олександр, який другий рік знаходиться в СІЗО під вартою.

Натомість, звинувачення у корупції і фізичному насильстві Рябцев заперечує, а в хворобах вважає винними самих ув'язнених, які не завжди ведуть праведний спосіб життя.

 

Источник: tsn.ua

 

Скандал в Одеському СІЗО: в’язнів катують, а хворих на СНІД лікують аспірином

EXMO affiliate program