Скандал з лікарями-хабарниками: викрив медиків боєць з позивним "Тигр"

10 декабря 2018 г. в 23:40

У столиці розгорівся гучний скандал, який обурив не тільки киян, а й жителів всієї України. Медики вымогали деньги за оформление справок по инвалидности у военных, які отримали поранення.

Вивести ділків на чисту воду вирішив боєць 90-го батальйону 81-ї бригади Петро Олексюк (позивний Тигр), який у 2017 році на фронті, в результаті вибуху міни, отримав сильну травму ноги. За встановлення третьої, не найвищої, групи інвалідності з нього зажадали $ 1,5 тисячі!

"Я вирішив діяти за законом - разом з батьком (він також учасник бойових дій, авт.) звернулися в СБУ", - розповів Петро.

На гарячому спіймані двоє хабарників - лікар-експерт відділу експертизи Центральної військово-лікарської комісії Міноборони і глава Центральної МСЕК №1 Київського міського центру медико-соціальної експертизи.

"Зловмисники затримані на робочому місці після одержання неправомірної вигоди в сумі, еквівалентній 42 600 гривень", - повідомили в прокуратурі Києва.

Випадок Петра Олексюка може бути тільки верхівкою айсберга. В СБУ додають, що під час обшуків за місцем роботи і проживання підозрюваних були виявлені ще понад двадцять папок з документами військовослужбовців, до кожної з яких був прикріплений конверт з грошима.

"Сума в конвертах коливалася від семисот до чотирьох тисяч доларів. Всього вилучили $ 130 тис. Хабарникам загрожує до 10 років в'язниці з конфіскацією майна і позбавленням права займати певні посади", - кажуть правоохоронці.

8 грудня Оболонський райсуд столиці обрав затриманим запобіжний захід. Обох заарештували на 60 днів з правом внесення застави в розмірі майже 2 млн грн за кожного. Кияни сподіваються, що, якщо провина підозрюваних буде доведена, вони не зможуть уникнути покарання. Мовляв, прецеденти і раніше були.

"Выйдут под залог, потом все забудется, дела закроют, а они восстановятся на должностях", – опасаются пользователи интернета.

Тим часом хабарництво процвітає і в інших сферах. За даними СБУ, в кінці минулого тижня на систематичному отриманні неправомірної вигоди викрили керівників одного з вузів Києва. Вони вимагали від іноземних студентів гроші за невідрахування і повернення дозволу на проживання в Україні. Вартість "послуг" становила $ 3000.

СЕГОДНЯ

EXMO affiliate program