Смерть 13-річної Віталіни Позняк у санаторії в Черкасах: суд не знайшов винних

27 августа 2023 г. в 09:00

У Соснівському суді в Черкасах 25 серпня завершився суд у справі смерті 13-річної Віталіни Позняк, яка померла під час відпочинку у санаторії "Сосновий Бір" у 2019 році, пише suspilne.

Суд розпочався кілька місяців тому опісля завершення низки експертиз. Батьки вважають, що дослідження навмисне затягували, аби закрити справу за терміном давності.

"Влітку 2018 року Віталіна відпочивала у санаторії "Сосновий Бір". Вона кожного літа протягом семи років там відпочивала. Їй раптово стало зле – розболілась голова. Працівники звернулися до медиків лиш через 40 хвилин — після того, як дитина почала непритомніти. Віталіна померла у кареті швидкої, — розповіла мама дівчинки Оксана Галайко.

Батько дівчинки Ігор Позняк додав:

"Того дня нам подзвонили із санаторію і сказали, що дитину забрала швидка. Куди її повезли — не сказали. Ми розшукували дитину по усіх медзакладах Черкас".

Батьки розповіли: протягом п'яти років відвідували медколектив санаторію, аби розібратися у причинах смерті. Але перед ними зачиняли двері та відмовлялися від перемовин.

"Усі додаткові експертизи ми оплачували власним коштом. Одна з них тривала протягом півтора року. Ми вважаємо, це аби затягнути справу і закрити її, як це зробили сьогодні. Це додаткова експертиза була, суть її полягала в тому, чи можна давати дітям той препарат, яким «рятували» мою доньку", — додав батько дитини.

Мати дівчинки зауважила: речей доньки батькам досі не повернули:

"Вона мені зателефонувала у половину десятого. Але нічого не сказала, що в неї щось болить. «Цьомаю, люблю, на добраніч». У мене є ця розмова записана. А потім у неї заболіла голова і їй дали ліки не від болю в голові, з незрозумілих мені причин. Дітям до 18 років це взагалі заборонено. А ще нам досі не віддали ті речі, які були в неї — одяг, телефон, блокнот тощо. Ми їх досі не забрали, їх немає. Де вони — невідомо. У нас є окрема кримінальна справа по втраті речей".

Згідно з висновками судово-медичної експертизи, розповів батько, дитина померла внаслідок алергічної реакції на фенобарбітал, який входить у склад того препарату, який дали дитині під час медичної допомоги.

"Медсестра повинна була знати, як надати допомогу моїй дитині", — прокоментувала мати.

Заступник головного прокурора області Володимир Тараненко, пояснив: обвинувальний акт щодо лікаря скерували до суду за результатами досудового розслідування, яке тривало кілька років.

"Тривалість досудового розслідування пов'язана в першу чергу з великою кількістю проведених судово-медичних експертиз. Частина з них досить складні у виконанні. Крім того, слід наголосити на завантаженості експертних установ. Також брали до уваги клопотання потерпілого і були враховані ті питання, які, на його думку, необхідно було з'ясувати. На виконання експертизи було понад сто питань. Окремі висновки експертиз мали деякі суперечності, через що виникала необхідність проводити додаткові", — пояснив прокурор.

Усього, з його слів, було чотири експертизи — дві в Черкасах, одна в Харкові і ще одна — в Житомирі. Досудове розслідування було тривалий час. Законодавець передбачає можливість закриття кримінального провадження без з'ясування встановлення вини у разі закінчення строків притягнення до кримінальної відповідальності. Враховуючи, що кримінальний кодекс відносить такі злочини до нетяжких, цей строк становить п'ять років. Сторона обвинувачення, ще раз наголошу, вжила всіх заходів.

25 серпня у Соснівському районному суді Черкас відбулося п'яте завершальне засідання на якому справу закрили за терміном давності. Протягом наступних 7 діб у батьків є можливість подати апеляцію.

Підозрювана від коментарів відмовилась.

EXMO affiliate program