Соціальні мережі можуть позбавити пам'яті

20 апреля 2011 г. в 10:37

Останні дослідження показали, що відволікаючі можливості смартфонів і соціальних мереж порушують процеси довготривалої пам'яті та розумового розвитку в цілому.

 

Сучасні інтернет-технології дійшли до тієї стадії надлишку інформації, яка порушує розумові процеси і зокрема, може викликати втарту пам’яті.

Інтернет-технології з високою швидкістю адаптують нас до швидкого пошуку, переробки і синтезуванню інформації, пише Life News .

На думку вчених, комп'ютери, планшети, смартфони і соціальні мережі дарують людині море різноманітних можливостей. Так і з'явився користувач-мультіфункціонал.

Якщо ви спілкуєтеся з другом у чаті, дивитися відео на Youtube, слухаєте музику і викладаєте фотографії на Facebook, і все це одночасно, то можете сміливо зараховувати себе до цього типу інтернет-користувача.

Вчені заявляють, що ці нескінченні потоки інформації згубно позначаються на нашому мозку подібно до того, як надлишок жиру або цукру позначається на нашому тілі.

Фахівці б'ють на сполох і наполягають на так званій "технодієті".

Останні дослідження показали, що відволікаючі можливості смартфонів і соціальних мереж порушують процеси довготривалої пам'яті та розумового розвитку в цілому.

Ще в 2009 році в дослідженнях у Стенфордському університеті було виявлено, що запеклі мультифункціонали гірше, ніж звичайні користувачі, справляються з тестами, де потрібно перескакувати з теми на тему.

Вчені відзначають, хоч це і звучить парадоксально, але саме тих, хто постійно читає і дивиться відео про події у світі, частіше за все ставили у незрозуміле становище запитання з різних галузей знань.

Розум такої людини сприймає інформацію величезними потоками, зовсім її не фільтруючи.

Багато людей не здатні впоратися з технологічною спокусою, навіть незважаючи на негативні наслідки.

"Ступінь залежності людини від Інтернету чудово видно в офлайні", - говорить доктор Альєс Абожадо, директор Stanford's Impalse Control Disorders Clinic і автор, який готує до виходу книгу "Віртуальний Я".

У більшості випадків пацієнти доктора Абаджо погоджуються з тим, що весь час, що ми проведимо в Інтернеті, витрачають не для збільшення нашого кругозору та отримання корисних знань.

Вони також визнають, що їхня кар'єра погано складається через те, що вони годинами просиджують в Інтернеті.

"Люди перестали вчитуватися в книги або заворожено дивитися кіно. Вони читають побіжно і дивляться крізь екран", - б'ють на сполох фахівці.

Тіфані Вульф, публіцист із Сан-Франциско, виявила у себе 3 симптоми залежності від свого смартфона iPhone.

Тіфані ловила себе на думці, що не може не залазити в Інтернет, навіть коли ходить з сином у кіно.

"Я намагаюся зрозуміти причину цього і як це зупинити, тому що таким чином можна випасти з власного життя і пропустити важливі моменти свого життя, а потім гірко про це жалкувати, - говорить Тіфані.

Зараз Тіфані обмежує себе в Інтернеті. Вона вимикає свій iPhone на вихідні. Жінка не хоче подавати поганий приклад синові.

У січні минулого року вченими було встановлено, що діти у віці від 8 до 18 років у середньому витрачають на медіарозваги 7 годин 38 хвилин. Багато з них вже є мультифункціоналами.

 

Соціальні мережі можуть позбавити пам'яті

EXMO affiliate program