Співробітниками карного розшуку розкрито вбивство, скоєне в 'традиціях' розбірок 'лихих дев’яностих'

17 мая 2011 г. в 10:10

Занедбаний, недобудований будинок за містом, знищений полум’ям автомобіль в підвальному приміщені будинку, в багажнику – труп.

 

Це не початок детективної історії, це на превеликий жаль, випадок з реального життя і не часів, так званих лихих дев’яностих, а сьогодення, коли вже і не має тих злочинних угрупувань, і ділити їм вже нічого. Сьогодні конкурента або особу, яка, так би мовити, перейшла тобі дорогу, можна покарати досить законним шляхом, просто звернувшись з заявою до правоохоронних органів, або до суду, щодо встановлення справедливості. Злочинних угрупувань не має, але методи їх «роботи», все ж таки, залишилися і дехто не нехтує їх застосуванням при вирішенні своїх проблем. Але не має нічого таємного, що не стає явним, якщо за справу беруться досвідченні оперативники карного розшуку.

Все розпочалося з повідомлення про пожежу, яка сталася в гаражі однієї з недобудов у селі Сухий Лиман. Пожежу помітив, сторож і викликав підрозділи МНС. Пожежники, прибувши на місце події, приступили до ліквідації загоряння. В приміщені гаражу вони побачили автомобіль, який і був осередком пожежі, відкривши багажник рятівники виявили труп людини, про що негайно повідомили до міліції.

Перед слідчо-оперативною групою, яка прибула за місцем виклику предстала жахлива картина. Труп людини майже весь був знищений вогнем, також полум’я не пощадило і автомобіль, де злочинці могли залишити сліди, які допомогли б швидко розкрити злочин. Зрозуміло, людина просто так не могла опинитися в багажнику машини за своєї волі. На насильницьку смерть наштовхували і очевидні факти: обріз мисливської рушниці та виявленні вогнепальні поранення на тілі загиблого, які він, ймовірно, отримав ще за життя. Досвідчені оперативники розуміли, що будь-яка деталь з місця пригоди може стати головною в розкритті злочину. Встановити особу, майже знищеного вогнем тіла людина, задача з нелегких. Вогонь пошкодив автомобіль, але за фрагментами вдалося встановити його номер, а вже за номерним знаком був встановлений і власник. Отже, особа загиблого була встановлена , ним виявився 35-річний одесит.

Розпочали з місця роботи останнього. Потерпілий працював в одному з охоронних агентств міста Одеси. Фірма брала під охорону багатоповерхівки еліткласу з паркингами та прибудинковою територією. Загиблий був начальником з організації охоронних функцій одного з таких об’єктів в Одесі. В ході проведення слідчо-розшукових заходів було встановлено, що в процесі роботи у потерпілого з двома співробітниками фірми склалися неприязні взаємовідносини. Як з’ясувалось, Василь, один з підлеглих загиблого взяв у нього в борг 2000 доларів США. Версія вбивства на ґрунті боргових зобов’язань у правоохоронців пішла у розробку першою, як потім з’ясувалось, оперативники обрали вірний шлях. Не пройшло і доби з моменту виявлення жахливої знахідки, як підозрювані особи, у вчиненні цього злочину були затримані. Ними виявилися працівники агенції, підлеглі потерпілого 25-річний Василь і 23-річний Андрій. Василь уродженець Любашівського району, в Одесі працював і мешкав вже близько двох років. Андрій, мешкав також в Одесі, приїхавши з Тарутинського району. Опиратися наданим очевидним фактам їх причетності до скоєння злочину чоловіки не могли і дали правдиві свідчення.

Декілька місяців тому Василь попросив в борг у свого начальника гроші. Чоловіки обговорили умови кредиту, але як розповів Василь, начальник став вимагати повернення грошей значно раніше, ніж вони домовлялися. Постійно погрожував фізичною розправою боржнику. Молодик терпів образи, але одного разу у Василя терпець таки увірвався. Він вирішив дати відсіч своєму образнику, не повертаючи йому боргу. Придбавши обріз мисливської рушниці, хлопець вранці зайшов до приміщення охорони, його начальник сидів спиною і навіть не повернувся, коли Василь стоячи у дверях дістав зброю і вистрелив йому у спину. Поранений чоловік впав на підлогу і ще намагався кричати, тоді Василь затулив йому рота рукою и тримав доки той не затих. Незрозумілий шум в приміщені охорони почула мешканка будинку і спитала що трапилось, Василь відповів, що вибухнув газовий балон. Коли ж жінка, задовольнившись відповіддю, пішла, Василь загорнув тіло начальника у килим, який лежав на підлозі у кабінеті і з Андрієм винесли з приміщення. Тіло поклали в багажник машини, на якій зазвичай їздив потерпілий, туди ж поклали і знаряддя вбивства. Після цього Василь наказав Андрію повернутися до кабінету, щоб прибрати, змити сліди крові з підлоги та меблів. Сам же Василь переодягнувся, брудний одяг склав у пакет, сів за кермо автомобіля начальника і направився за місто. Через двісті метрів від будинку він зупинив машину і викинув одяг в сміттєзбірник, який стояв вздовж дороги. Опинившись біля непрацюючого заводу, він вирішив покинути автомобіль з жахливим вантажем, адже місце було безлюдне. На попутних машинах він повернувся до Одеси та через деякий час вирішив повернутися до того місця, де залишив машину. Василь вирішив знищити сліди свого злочину за допомогою вогню, придбавши по дорозі на одній з автозаправочних станцій дві пляшки керосину. Підпалювати покинутий автомобіль серед поля чоловік не наважився, знову сів за кермо і, блукаючи серед будівництв, почав шукати підходяще місце. Опинившись таким чином в селі Сухий Лиман серед недобудованих дачних котеджів, чоловік закотив машину в гараж одного з таких будинків, де й підпалив. До міста він дістався знову ж таки попутним транспортом.

Операція по затриманню підозрюваних у скоєні вбивства співробітниками міліції була проведена швидко, вони навіть не мали змоги вчинити опір. До того ж було встановлено, що Василь вже мав кримінальний досвід і притягувався до відповідальності за вчинення розбійного нападу.

Слідством Овідіопольського райвідділу міліції, у відношенні головного підозрюваного - Василя, порушено кримінальну справу, за ознаками статті 115 КК України – «Умисне вбивство ». Триває слідство.

 

Співробітниками карного розшуку розкрито вбивство, скоєне в 'традиціях' розбірок 'лихих дев’яностих'

EXMO affiliate program