США має сплатити штраф за спробу допомогти українським сиротам

8 октября 2011 г. в 12:55

В Іллічівському порту вибухнув міжнародний скандал. США прислали Україні гуманітарний вантаж - тепле взуття для сиріт. Однак південна митниця не розмитнює доброчинну допомогу вже півтора місяця.

 14.jpg
Тепер американці мають заплати Україні штраф за те, що хотіли дати взуття українським дітям. За простій благочинного грузу в Іллічівському порту набігло вже 7,5 тисячі доларів штрафу.

Близько 40 шкіл-інтернатів чекають на цю гуманітарну допомогу - 10 тисяч пар нового теплого взуття, вислані за сприяння держдепартаменту США.

На футбольному полі школи-інтернату на Полтавщині бігають діти - хто босий, хто у подертих кросівках. Держава для цих дітей має норми на використання взуття. Одна пара черевиків декілька років повинна носитися. І якщо кросівки порвалися раніше за відведений час, купити нові дирекція інтернату не має права - нецільове використання коштів. А шкіряне взуття, щоб довше протрималося, бюджетним коштом інтернати купувати не можуть.

25 серпня 2 контейнери із взуттям прийшли в порт Іллічівськ. І майже півтора місяця Південна митниця не випускала вантаж із порту, без будь-яких пояснень.

"Ця схема працює дуже серйозно, вони не залишають ніяких слідів, вони не пишуть ніяких відмов", - розповідає керівник соціальних проектів Галина Кучер.

Лише натякають, ніби кілька тисяч доларів пришвидшать справу. Звісно, неофіційно.

"Поки ми не почуємо виразної відповіді, що послужило причиною затримки цих контейнерів, ми не будемо отримувати вантажі. Ми дуже налякані цією ситуацією", - запевняє Галина Кучер.

Південна митниця наважилася спровокувати міжнародний скандал, але на коментар ТСН не наважилася. Прес-служба перестала виходити на зв'язок, почувши запитання.

 

США має сплатити штраф за спробу допомогти українським сиротам

EXMO affiliate program