Студенти очікують на новий закон про вищу освіту вже до кінця року

22 июня 2011 г. в 12:34

Лідери студентського самоврядування звернулись до Уряду, Президента України та Голови Верховної Ради з проханням сприяти ухваленню нового законопроекту України «Про вищу освіту» у тій редакції, у якій він існує зараз.

10.jpgПро це вони повідомили 21 червня під час прес-конференції.

Зокрема, учасники прес-конференції розповіли, що 1500 студентських лідерів із усіх регіонів України виступають за врахування усіх пропозиції органів студентського самоврядування, які нині включені до проекту закону за результатами роботи експертної робочої групи, що була створена при МОНмолодьспорт.  "Ми маємо купу документів, тут майже півтори тисячі підписів студентських лідерів з усіх регіонів України, які наголосили ще раз на своїх вимогах – на піднятті стипендій до прожиткового мінімуму, на збереженні держзамовлення на рівні 51% тощо. І, за результатами цього обговорення, цих круглих столів студентські лідери звертаються до Президента, до Прем’єр-міністра, до Голови Верховної Ради з проханням сприяти ухваленню цього проекту закону", - наголосила Анастасія Сабова, т.в.о. керівника Секретаріату всеукраїнське студентської ради.

Вона також повідомила , що протягом травня-червня в кожній області України відбулося обговорення проекту закону «Про вищу освіту» за участю органів студентського самоврядування, профспілкових та молодіжних організацій.

 

За словами очільниці ВСР, головною метою їх звернення до Уряду, Президента України та Верховної Ради є збереження усіх норм, що були запропоновані студентськими лідерами і які вже враховані до законопроекту, під час його розгляду на засіданні Кабінету Міністрів України.
"Існує інформація, що деякі інші міністерства вже планують прибрати, урізати, скоротити ті вимоги, які сьогодні ставили студентські організації. Тому наше завдання і звернення до Прем’єр-міністра полягає в тому, щоб проект закону України «Про вищу освіту» в тій редакції, в якій він був випущений зі стін міністерства освіти, був ухвалений саме в такому вигляді", - зазначила вона.

Як розповіли представник студентських організацій, студенти очікують, що  новий закон «Про вищу освіту» буде прийнятий  до кінця року  «Ми очікуємо, що цього тижня експертний законопроект буде схвалено на засіданні Уряду. І до завершення цієї сесії він буде проголосований Верховною Радою. Ми живемо за законом 10 –річної давнини, де немає жодної згадки про ЗНО, єдиний європейський простір вищої освіти і багато  чого іншого. Тому рухатися до Європи треба не лише деклараціями, а і підтверджувати це реальними справами», - переконана Анастасія Сабова.


Також вона зазначила, що  наразі у стінах парламенту знаходиться альтернативний законопроект, автором якого є народний депутат, представник Президента у Верховній Раді, Юрій Мірошниченко. За її словами, цей законопроект був негативно сприйнятий студентством через пропоновану надмірну комерціалізацію системи вищої школи. Студентські лідери Чернігівщини, Запоріжжя та Миколаєва вже звернулися до народного депутата з вимогою відкликати свій проект закону.

 

Голова Асоціації керівників органів студентського самоврядування Києва Артем Нікафоров вважає, що проект нової редакції закону України «Про вищу освіту» є прогресивним та якісним.

 «Беручи до уваги той ряд питань, які були пролобійовані студентами у процесі розробки нової редакції проекту Закону України «Про вищу освіту», варто сказати, що даний законопроект є справжнім ривком вперед для студентства. Зрозуміло, що жоден закон не може бути досконалим і проект Закону «Про вищу освіту» не вирішує абсолютно всі запитання. Однак прогрес для вищої освіти після його прийняття буде беззаперечним», - переконаний студентський лідер.

 

Він також наголосив на неприпустимості, коли думку студентства намагаються викривити псевдо студентські лідери. «Мене особисто обурює те, що від імені студентства у процесі розробки проекту закону доволі часто говорять не студенти, а особи, які не мають жодного відношення до вищої освіти взагалі», - зазначив Артем Нікіфоров.

Юрій Кращенко, віце-Президент Національного студентського союзу зазначив, що студенти не достаньо поінформовані про деталі законопроекту. «Дані нещодавно проведених нами опитувань серед студентства показали, що переважна більшість пересічних студентів не знає про розробку нової редакції проекту Закону України «Про вищу освіту». Серед лідерів студентського самоврядування 68 відсотків знають про нову редакцію і лише 45,2 відсотка частково ознайомлені. 39 відсотків респондентів наголошують на перевагах нової редакції, абсолютна ж більшість лідерів студентського самоврядування, 82 відсотки переконані, що в даному законопроекті враховано позиції соціального захисту осіб, що навчаються».

 

Источник: facenews.ua

 

Студенти очікують на новий закон про вищу освіту вже до кінця року

EXMO affiliate program