Цей тиждень буде визначальний у війні з Росією

2 сентября 2014 г. в 08:12

Українські добровольчі батальйони "Донбас" і "Дніпро-1" зазнали численних втрат в Іловайську під Донецьком. Бійці кілька днів перебували в оточенні, під постійними вогневими атаками. 29 серпня російський президент Володимир Путін закликав бойовиків випустити українців із "котла". У так званому зеленому коридорі наших військових обстріляли. Точна кількість загиблих поки що невідома. У полон потрапили кількасот добровольців.


Рада національної безпеки й оборони України повідомляє, що Росія перекинула на Донбас не менше як чотири батальйони регулярних збройних сил. Вони зайняли Новоазовськ, зайшли в Донецьк, захопили аеропорт у Луганську. Є свідчення, що готуються наступати на Маріуполь і ­Волноваху.

— Цей тиждень буде визначальний у війні, — каже військовий експерт 42-річний Дмитро Тимчук. — Із 25 серпня штатні підрозділи Росії вступають у бій і не приховують цього. Ми перебуваємо в поворотній точці антитерористичної операції.

Почався новий етап переговорів. Побачимо, як влада вирішуватиме проблему — політичним чи військовим шляхом. Не вважаю, що зможемо розіграти обидва сценарії: треба визначатися. Політичний варіант може виявитися заздалегідь програшним. Тоді нас чекає заморожений конфлікт і невизнані державні утворення "ДНР" та "ЛНР". Розв'язати конфлікт за столом переговорів без втрат для України, мабуть, уже не вдасться.

Для нас ситуація складається негативно. Путін поступово вводить війська. Якщо не матиме гальм і далі закидатиме на Донбас своїх солдатів, у нас залишиться єдиний вихід — проводити загальну мобілізацію. Це буде серйозний удар по економіці, яка й без того не в найкращому стані.

Щоб запобігти цьому, слід терміново завдати відчутних ударів по російських підрозділах. Так, щоб вони зазнали великих втрат. Мають бути не поодинокі труни, що повертаються в Росію, а сотні загиблих. Тільки це може зупинити Путіна. Інакше доведеться приймати правила, які нав'язує Москва, і сідати за стіл переговорів. Це може вилитись у втрату Донбасу.


По материалам: Газета

 

EXMO affiliate program