У Києві фірми-шахрайки обкрадають охочих працевлаштуватися

1 апреля 2011 г. в 15:22

Мали працевлаштувати, натомість - обікрали. Тисячі українців їдуть з усіх регіонів до Києва підзаробити. Приваблюють людей - солодкі обіцянки фірм про добрі зарплати й недорогі житла.


Наталя та Ірина приїхали до Києва шукати ліпшої долі. У рідному Кременчуці з роботою складно. Коли прочитали в газеті оголошення про вакансії у столиці, одразу зателефонували. Фірмачі пообіцяли працевлаштувати обох у теплиці, мешкання - в гуртожитку, але за нього повинні заплатити по чотириста п'ятдесят гривень. Щойно дівчата приїхали - їм підсунули договір.

Наталя, постраждала:
- 450 гривен за информационные услуги. Я говорю: "Так это же не за общежитие". Она говорит: "Вот я вам предоставляю квитанцию, и потом идете по этому адресу".

Дівчата пішли. Обіцяний гуртожиток розташований у Київській області. Коли дісталися житла, з'ясували: їх там ніхто не чекає.

Наталя, постраждала:
- Нам сказали девочки: "Общежитие предоставляется только для работников рыбзавода". Эту квитанцию - засунете себе куда хотите. Вы уже сорок четвёртые за эту неделю.

Ошукані кинулися назад на фірму, аби повернули їм гроші, та дівчатам вказали на двері. Вдруге йдуть до агенції вже з телекамерою. Маленька кімнатка без жодних розпізнавальних знаків, два столи і два комп'ютери.

Менеджер фірми:
- У вас тут фірма якась? Ви тут працюєте?
- Нє, я не працюю. Просто зайшов в гості.
- Дівчата, а ви знаєте цього чоловіка?
- Да, этот человек представился старшим менеджером, а это - старший менеджер и секретарь, который принимает людей на роботу.

За кілька хвилин співробітники фірми таки розповідають. Мовляв, твердження приїжджих дівчат - наклеп.

Ольга, менеджерка фірми:
- Ми надаємо інформаційно-консультативні послуги про працевлаштування та житло.
- Лише інформаційно-консультативні?
- Так.
- Ви не надаєте житло? І не надаєте роботу?
- Ні-ні, ми надаємо інформацію.

У дівчат не витримують нерви…

Валентина Миколаївна працює біля нової фірми. Каже, офіс тут фірмачі винаймають лише кілька тижнів, а людей з торбами щодня по кілька десятків збирається.

Валентина Миколаївна, мешканка м. Києва:
- Тут їх багато було, одне врем’я в мене під дверима там було їх чоловік п’ять-шість. Я кажу: "Це що, очередной лохотрон трудоустройства?"

Наталя, постраждала:
- Сказали, работать надо много, до 12 часов. Работа сложная, но за нее платят от 220 гривен и больше.

Це за добу. На такий заробіток дівчата й клюнули. Юристи ж не дивуються. Кажуть, вона давня, як світ. Аферисти користуються з довірливості та легковажності людей. Розпізнати таких шахраїв просто.

Ігор Скічко, юрист:
- Треба розуміти, що при працевлаштуванні підписується трудовий договір, а не договір про надання послуг.

У міліції лише руками розводять. Кажуть, часто до таких фірм не підкопаєшся.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:
- Немає стовідсоткової гарантії, що працівникам міліції вийде порушити кримінальну справу в цьому випадку. Адже тут вбачаються цивільно-правові стосунки. Адже очі бачили, що вони підписували.

Нині в міліції лежить понад шість десятків заяв від таких ошуканих, як Наталя й Ірина. Утім, свої гроші люди вже навряд чи повернуть. Адже умов підписаного договору фірма не порушила. Бо й справді - надала інформаційно-консультативні послуги. І закон тут безсилий. Тож клієнтам варто бути уважнішими.

Марина Борисполець, Олександр Соловей, Юрій Несторенко.

 

Джерело: НТН

 

У Києві фірми-шахрайки обкрадають охочих працевлаштуватися

EXMO affiliate program