У Кончі-Заспі вирубали частину Голосіївського національного парку

28 апреля 2011 г. в 18:00

Черговий земельний скандал. На кількох ділянках у Кончі-Заспі вирубали багаторічні сосни. Лісничі кажуть, жодного криміналу - дерева згоріли, тож їх довелося прибрати. Утім, прокуратура провадить перевірку.


Марина Борисполець, кореспондентка:

- Тепер на цій землі, де росли десятилітні сосни - пустка. Лише обгорілі пеньки нагадують про те, що ще зовсім недавно тут був ліс.

Ця ділянка розташована в Конча-Заспі неподалік Козина. Територія належить Голосіївському національному паркові. Рубати щось тут категорично заборонено, суто якщо дерева аварійні або трухляві. Та на перший погляд, тут спиляли цілком здорові сосни. Місцеві такій ситуації не дивуються. Кажуть, ліси навколо їхнього селища рубають давно і жваво.

Мешканка с. Козина:

- Як рубали, так і рубають. Хіба це тільки зараз рубають його? Вже 20 год рубають.

Мешканка с. Козина:

- Раньше лес был, сейчас все позакрывали, выкупили, вот это пилорама, за пилорамой, дальше был лес лена.

В дачному лісництві, яке й опікується цією ділянкою землі, гостям з телекамерою не здивувалися. Кажуть, питаннями про знищені дерева їх уже замучили й ЗМІ, і правоохоронці. Однак, запевняють: вирубування було необхідне.

Олександр Григор, лісничий дачного лісництва:

- Тому що була планова суцільна санітарна рубка.
- То що ж по гектару рубають?
- Ну, по гектару, в залежності від очага, де було вогнище, або осередок шкідників, тому що дерева всихають. В Сухих деревах ентомофаги заводяться, це називаються жуки-шкідники, які в подальшому розносять по всьому лісу захворювання.

Всього, повідомляє лісничий, зрубали дерева на п'ятьох ділянках. Площа найбільшої - понад гектар, а найменшої - двадцять соток. Та чоловік запевняє: на місце зрубаних сосен уже висадили молоді. Й везе нас продемонструвати насадження.

Олександр Григор, лісничий дачного лісництва:

- Ось о де посаджені лісові культури. Ви бачите, що пні обгорівши, тут була нестійка лісова пожежа в зв’язку з тим, що була жара, дерева почали всихать.

Тепер тут ростуть однорічні малесенькі саджанці. Поки вони стануть величними соснами - мине вісімдесят років. Та хоч лісничий і запевняє, нема чого турбуватися, прокуратура все-таки проводить перевірку.

Віктор Сивець, керівник Державного агентства лісових ресурсів України:

- Що стосується міста Києва, то такі суцільні рубки не передбачаються в місті Києві. Чому? Тому що це - паркові зони, і це - ліси, які легені міста Києва. Тому, звичайно, наскільки мені відомо, працює і природоохоронна прокуратура по цим ділянкам, і прокуратура генеральна працює по цим ділянкам, і найближчим часом будуть зроблені висновки, на яких підставах були знесені ці дерева.

У Держагентстві лісових ресурсів кажуть: хаотичне вирубування - не дивина, бо українські ліси належать не одному господареві. Багато їх у комунальній власності. Тож і контролювати, що там робиться, складно. Адже вивести територію із зеленої зони дуже легко. Схема проста - насадження підпалюють, комісія складає акта, що все згоріло, а ділянка, не вкрита деревами лісом - не є.

Марина Борисполець, Олексій Волосевич.

 

Джерело: НТН

 

У Кончі-Заспі вирубали частину Голосіївського національного парку

EXMO affiliate program