У Чехії українця підозрюють у зґвалтуванні неповнолітньої. Влада просить жителів утриматися від ненависті

12 августа 2023 г. в 12:06

У Чехії під варту відправили 18-річного українця, якого підозрюють у зґвалтуванні та спробі вбивства неповнолітньої. Соціальні мережі вибухнули гнівними коментарями, дехто навіть закликає до протестів проти українців. Водночас влада застерігає від нетерпимості.

Про це пишуть ceskenoviny.cz.

За даними поліції, підозрюваний у ніч проти 8 серпня виманив дівчину на прогулянку в ліс у місті Пльзень, що на заході Чехії. За неофіційною інформацією, їй 15 років.

Дівчина погодилася піти з хлопцем, оскільки була з ним знайома. Під час прогулянки він зв’язав їй руки, заклеїв рот скотчем і зґвалтував, а потім завдав їй порізів і став погрожувати вбивством. Далі хлопець загорнув дівчину в пакети та скинув зі схилу.

За словами дівчини, вона імітувала смерть, що начебто врятувало їй життя. Після того, як хлопець пішов, вона втекла з місця події та викликала швидку медичну допомогу.

Поліція зазначає, що підозрюваний — іноземець, але не вказує країну походження. Однак міський голова Пльзеня Роман Заржицький сказав, що затриманий є українцем, але не біженцем.

Тим часом у соцмережах користувачі закликають до суворого покарання, пишуть гнівні коментарі та навіть обговорюють скликання демонстрацій проти українців.

Міський голова Пльзеня, а також міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан застерігають від насильства, поширення ненависті та узагальнення, а також закликають людей дозволити правоохоронцям виконати свою роботу.

Посольство України в Чехії засудило насильницький акт та висловило щирі співчуття постраждалим.

«Винуватець має бути покараний за свій вчинок відповідно до чинних правових норм Чеської Республіки», — написали на сторінці facebook посольства.

За інформацією «Чеських новин», офіційно акцій протесту у Пльзені у ці вихідні не оголошували. А втім, працівники поліції опрацьовують інформацію про можливу демонстрацію чи громадський протест і перевіряють її.

«Поліція готова забезпечувати громадський порядок, безпеку та безперебійність дорожнього руху та, у разі потреби, виявляти та розкривати можливі протиправні дії», — зазначила речниця поліції.

Ставлення до українців у Чехії

За даними ООН, станом на 30 липня у Чехії знайшли прихисток понад 358 тисяч українських біженців.

Центр вивчення громадської думки Чехії (CVVM) у червні повідомляв, що 56% громадян Чехії погоджуються з тим, що їх країна приймає біженців з України.

11% громадян виступають навіть за те, щоб українські біженці залишилися в Чехії назавжди. Однак 71% віддає перевагу лише тимчасовому прихистку.

hromadske.ua

EXMO affiliate program