​У документах нового офшорного скандалу "засвітилися" українські політики

6 ноября 2017 г. в 23:58

У так званих "Райських паперах" ("Paradise Papers"), які опублікували журналісти Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) 5 листопада 2017 року, фігурують двоє громадян України. Така інформація оприлюднена на сайті ICIJ.

За даними ICIJ, в "Райських паперах" фігурує колишній народний депутат від "Партії регіонів" і друг екс-президента України Віктора Януковича Антон Пригодський, а також колишній віце-прем'єр Валерій Вощевський.

У ICIJ відзначають, що Пригодський значиться в документах як єдиний акціонер ТОВ TUC – компанії, зареєстрованої на Мальті в 2013 році, основною діяльністю якої є "здійснення судноплавної діяльності", включаючи придбання суден.

Відповідно до фінансової звітності TUC, поданої в 2015 році, за станом на 31 грудня 2014 року активи компанії оцінювалися приблизно в 6,6 млн доларів США в галузі суднобудування.

За даними реєстру Мальти в грудні 2015 року, Пригодський став акціонером Ala Int. Ltd. – компанії, яка була заснована в 2011 році. Компанія, за даними ICIJ, займалася кількома напрямками бізнесу, включаючи сільське господарство, управління майном і придбання прав інтелектуальної власності.

У ICIJ також повідомили, що Вощевський числиться в реєстрі компаній Мальти як один з двох акціонерів і директорів Marfa Holding Ltd. разом з громадянином Мальтійської Республіки. Компанія була зареєстрована в Мальті 10 грудня 2013 року, у Вощевського – 1080 акцій, у його мальтійського партнера – 120.

Нагадаємо, документи "Paradise Papers" показують, що найбагатші люди планети сховали в офшорах майже 8 трильйонів євро.

Як повідомлялося, навесні 2017 року учасники програми Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які в минулому році оприлюднили проект "Панама Пейперз", отримали доступ до нових документів: нове журналістське розслідування назвали "Передайз Пейперз" або "Документи з райських островів".

Раніше прокуратура Панами призупинила розслідування справи про так зване "Панамське досьє", що розкриває причетність ряду відомих у світі компаній і осіб до використання офшорних схем. Про це повідомила генеральна прокуратура країни. Підставою для припинення розслідування стало питання про законність цих дій, рішення з цього питання має ухвалити Верховний суд.

СЕГОДНЯ

EXMO affiliate program