У Ердогана заговорили про розрив відносин зі США (Відео)

15 августа 2018 г. в 23:12

В Анкарі вважають, що США довели відносини з Туреччиною до розриву.

Про це заявив прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Кали, коментуючи напруженість у відносинах із США й економічну ситуацію в країні, повідомляє агентство Anadolu.

"Вони (США) готові розірвати відносини з Туреччиною через пастора. Вашингтон знаходиться за крок від втрати підтримки Туреччини. Ні при Обамі, ні при Трампі не було зроблено чітких кроків з підтримки Туреччини в питанні ліквідації двох основних загроз нацбезпеки - терористичної течії "Паралельна держава" і РКК", - зазначив він.

За словами прес-секретаря Ердогана, Туреччина проти економічних воєн, але не залишить без відповіді нападки на себе.

"Анкара виступає за швидке врегулювання проблем у міждержавних відносинах. Для цього США мають у першу чергу проявити повагу до судової системи Туреччини", - зазначив прес-секретар турецького лідера.

Прес-секретар президента висловив жаль у зв'язку із заявою Білого дому у справі американського пастора Ендрю Брансона, заарештованого в Туреччині за шпигунство і пособництво терористам. "Туреччина глибоко розчарована у зв'язку з ситуацією у рамках захисту своїх національних інтересів", - сказав він.

Кали повідомив, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган проведе сьогодні телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, а завтра - з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Раніше у Білому домі повідомили, що Туреччина має відпустити американського пастора Брансона, якого Анкара звинувачує в тероризмі, інакше США посилять економічний тиск на країну.

Як відомо, Брансон був заарештований у Туреччині в грудні 2016 року за підозрою у зв'язках з курдськими повстанцями і мусульманським кліриком Фетхуллахом Гуленом, якого Анкара звинувачує в невдалому військовому перевороті того ж року.

ukrinform.ua

EXMO affiliate program