Україна назавжди лишиться на літньому часі

10 сентября 2011 г. в 14:31

У ніч на 30 жовтня 2011 року українці, швидше за все, не будуть переводити стрілки на годину назад, як робили це 30 років поспіль.

 14.jpg

У зв'язку з цим, і на літній час в березні-2011 переходити вже не буде потреби. Законопроект нардепа-регіонала Олега Надоші "Про зміну порядку обчислення часу", який пропонує відмовитися від щорічного зрушування стрілок, вже був схвалений на комітеті і, за словами автора, 23 вересня потрапить на голосування, пише "Сегодня ".


"Судячи з усього, документ приймуть, - розповів нам Надоша. - Депутати згодні, що економічна вигода від переведення часу надумана, в цьому був сенс при нестачі електроенергії. Але сьогодні в світі електроенергії достатньо, зате в період тимчасового зсуву на 62% збільшується кількість серцевих нападів і в два рази частіше мами з дітьми звертаються до педіатра", - заявив Надоша.


Як стверджують експерти, щорічний перехід на зимовий час економив для країни 1 млрд кіловат або 240 млн грн. Але в перекладі на душу населення економія виявляється сміховинна - лише 5 гривень. Однак, за словами директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, для України, яка все ще не навчилася берегти електроенергію, це все одно відчутно.


"Якщо законопроект все ж таки приймуть, вітчизняним підприємствам варто було б з метою економії зрушувати на годину свій робочий час", - вважає Юрчишин.


Якщо перехід на зимовий час скасують, то московський час, як і раніше, буде випереджати київський на годину (росіяни в цьому році вже не будуть переходити на зимовий час). У Лондоні, наприклад, влітку буде на 2 години менше, а взимку - на 3, а середньоєвропейський час, за яким живе більшість країн Європи, взимку стане відставати від нашого на дві години, а влітку на годину.


Раніше президент Росії Дмитро Мєдвєдєв оголосив про рішення скасувати з осені 2011 року перехід на зимовий час і дав відповідне доручення уряду Росії. Таким чином, Росія піде на дві години вперед від поясного часу.

 

Україна назавжди лишиться на літньому часі

EXMO affiliate program