Україна не бореться з бідністю уже 10 років

19 октября 2011 г. в 14:50

Кожен восьмий громадянин України входить до категорії крайньої бідності.

12.jpg

 

Рахункова палата виявила, що програми боротьби із бідністю в Україні виконувалися незадовільно.

Про це повідомляє прес-служба відомства з посиланням на аналіз виконання Комплексної програми і Стратегії подолання бідності.

"Результати засвідчили: завдання програми не виконані, стратегічні напрями не досягнуті. На всіх етапах дії Комплексної програми визначені в ній показники рівня бідності жодного разу не досягнуті", - зазначає контрольний орган.

В повідомленні наголошується, що внаслідок безпідставних та безвідповідальних управлінських рішень Мінпраці та Мінекономіки у 2008 році програма втратила статус державної цільової.

За даними відомства, рівень бідності у 2009 році становив 26,4%, перевищивши визначений стратегією прогноз на 4,9%.

СПОЖИВЧИЙ КОШИК УКРАЇНЦЯ ВИЯВИВСЯ ГІРШИМ, НІЖ ПАЙОК ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНОГО У 1941 РОЦІ

Так, кожен восьмий громадянин країни у 2009 році потрапив до категорії крайньої бідності - рівень злиденності становив 13%.

"Передбачене до 2010 року скорочення рівня бідності до 21,5% і рівня крайньої бідності до 3% не відбулося", - констатує Рахункова палата.

Експерти відомства зазначають, що прожитковий мінімум, який є критерієм формування рівня оплати праці та соціальних виплат, і досі визначається на підставі наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, затверджених урядом ще у 2000 році.

"Разом з цим, на тлі зростання споживчих цін у 2000-2009 роках у 2,3 разу, прожитковий мінімум зріс лише в 1,9 разу", - йдеться у повідомленні.

"Занижений розмір прожиткового мінімуму фактично призводить до заниження пенсій, заробітної плати, допомог малозабезпеченим верствам і зменшенню реальних доходів населення", - наголошує Рахункова палата.

У 2001 році були затверджені Стратегія подолання бідності та Комплексна програма забезпечення її реалізації на 2002-2009 роки.

В понеділок, 17 жовтня, у Міжнародний день боротьби з бідністю президент Віктор Янукович заявив, що показник бідності за 2010 рік скоротився на 2,3%, досягнувши найнижчого рівня з 2001 року. За його словами, це стало наслідком підвищення майже на 25% прожиткового мінімуму, більш ніж на 12% середнього розміру пенсій, на 10% реальної заробітної плати.

 

Источник: epravda

 

Україна не бореться з бідністю уже 10 років

EXMO affiliate program