Українського моряка можуть стратити в Ірані

7 ноября 2018 г. в 00:58

Менше трьох місяців лишилося, щоб врятувати життя українського моряка Андрія Новічкова. Взимку 2017-го він працював на судні іранської компанії. Його звинуватили у вбивстві іранського матроса. За законами шаріату, йому загрожує смертна кара.

Термін перебування під слідством уже завершується. Далі на українця чекає вирок суду. Друзі і рідні Андрія закликають президента втрутитися в ситуацію, повідомляє "24 канал".

Восени 2016-го одесит Андрій Новічков влаштувався моряком на судно іранської компанії. Вже тоді він знав: буде єдиним українцем і православним у колективі, але підписав контракт. Потрібні були гроші на лікування мами. Став помічником капітана. І потрапив у неприємну ситуацію. Він просто мав певні претензії до роботи колеги і вирішив поговорити. За збігом обставин, саме після розмови іранець вистрибнув за борт.

"Я побачив його в повітрі за бортом, через мить він просто зникає в гущавині води. Ми його три доби шукали, так і не знайшли. Мене зняли з пароплаву, привезли до суду, впаяли статтю. Спочатку – "вбивство іранця". І зараз змінили статтю на "умисне вбивство мусульманина", – розповів Андрій Новічков.

Жодних свідків у справі немає, а тіло іранця досі не знайшли, Понад півроку Андрій був у в'язниці Тегерану. Потім завдяки клопотанням українського консула вийшов звідти. І 11 місяців мав просто перебувати на території країни, не виїжджати за її межі. Тепер, коли термін перебування під слідством завершується, Новічкова знову запроторили за ґрати. Зв'язку з ним майже немає.

Друзі Андрія намагаються його визволити. Вже розмістили дві петиції на сайті Президента. Попередня не набрала голосів, у нової – поки що менше 400 із необхідних 25 тисяч.

"Останній раз, коли ми виходили на зв'язок, він нас обнадіяв, що слідчі заходи щодо нього зараз не проводяться. Мабуть, іранці вже чекають нашої реакції, реакції з боку України – це підпис президента у справі Новічкова", – зазначив друг Андрія Новічкова Микола Олєсов.

Мама Андрія, заради якої пішов у рейс, померла. Але в Одесі на нього чекає ще одна рідна людина – бабуся. Вона робить для його визволення чи не найбільше.

Ще один варіант порятунку – якщо Україна наполягатиме, аби Новічкова судили на батьківщині. В обох випадках доля бранця в руках президента. У Міністерстві закордонних справ запевняють, що справа моряка перебуває на їхньому постійному контролі.

До 180 років тюрми засудили в Греції українського моряка Дениса Бровченка, 40 років. Був матросом на кораблі, що перевозив сирійських біженців до Італії. Українця заарештували в травні торік поблизу грецького острова Хіос.

24tv.ua

EXMO affiliate program