Українці не розуміють, що поганого в ухиленні від податків

1 ноября 2011 г. в 16:50

Несплату податків вважає неприпустимою менше половини громадян. Про це свідчать результати телефонного опитування "Моральні орієнтири українців", проведеного Інститутом Горшеніна в жовтні 2011 року.

14.jpg

 

За словами експерта інституту Наталії Клаунінг, ухилення від сплати податків засуджує набагато менша кількість респондентів, ніж фахівці могли спостерігати у випадку з усіма іншими дрібними порушеннями закону


"Менше половини українців вважають неприпустимим ні за яких умов ухилятися від сплати податків (45,1%). Майже така ж ситуація була і в 2007-му році, хоча тоді цей відсоток був трохи більшим. Для порівняння, практично всі громадяни нашої країни відносяться різко негативно до водіння в нетверезому вигляді. А що стосується сплати податків - тут все не так жорстко", - розповіла Клаунінг.


На думку експерта, можна зробити таке припущення: водіння в нетверезому вигляді пов'язано з небезпекою для життя, можуть постраждати люди. У разі несплати податків незрозуміло, хто буде потерпілим.


"Держава? Не дуже людям зрозуміло, чому потрібно берегти її від втрат", - наголосила експерт.


Саме тому, підкреслила вона, громадяни вважають, що можуть не платити податки. Несплату вважають допустимої 14,7%, іноді допустимою - 40,2% опитаних.


"Для порівняння, в Росії засуджують ухилення від сплати податків 54% громадян, у Німеччині - 49%. Що стосується України, то в нашому суспільстві немає яскраво вираженого, широкого громадського осуду тих, хто ухиляється від сплати податків. Суспільство в цьому сенсі дуже терпимо, всі один одного дуже добре розуміють в цих питаннях. Така людина, швидше за все, не потрапить у ситуацію, коли йому не подадуть руки або якимось чином будуть це обговорювати: "Він не платить податки, це людина не нашого кола", - зазначила експерт Інституту Горшеніна у сфері соціального проектування Марина Ткаченко.


На її думку, відсутня зв'язка між суспільним статусом людини будь-якого рівня і можливістю здійснювати правопорушення. Крім того, у респондентів немає ні довіри, ні поваги до фіскальної політики держави.


"Якщо ти не довіряєш і не поважаєш - то, відповідно, можна і не виконувати вимоги цього інституту", - пояснила Ткаченко.


Нагадаємо, раніше соціологи повідомляли, що більшість українців не вважають державу носієм моральних цінностей.

 

Источник: ТСН

 

Українці не розуміють, що поганого в ухиленні від податків

EXMO affiliate program