Юристи радять судитися з недбалими акушерами

8 апреля 2011 г. в 21:18

З чотирьох пологів три відбуваються з ускладненнями - таку невтішну статистику ведуть українські лікарі. Та не люблять згадувати про випадки, коли проблеми спричиняють саме їхні колеги.

Чому помирають породіллі, коли медики зовсім поруч, - відповідь на таке питання шукала Ірина Винокурова.

Породілля померла під час пологів. Ця історія сколихнула містечко Бахмач у січні минулого року. Родичам знадобився рік, аби довести: жінка загинула через те, що медики вчасно не зупинили кровотечі. Лікарку, яка приймала пологи, засудили до року в'язниці.

Олександр Сидоренко, прокурор м. Бахмача:

- При проведенні додаткової перевірки були встановлені нові факти, які стали підставою для порушення прокуратурою кримінальної справи за ознакою ст. 140 КК - неналежне виконання професійних обов'язків, що спричинили тяжкі наслідки.

Що стало причиною смерті породіллі на Івано-Франківщині - ще доведеться з'ясовувати. Після пологів у жінки піднялася температура, а вже за кілька годин вона померла.

Христина Валігунда, сестра померлої:

- Офіційна причина - вірусна пневмонія. Гостра серцево-легенева недостатність, спричинена вірусною пневмонією. А опосередкована причина - те, що вона отримала шок легень після тих важких пологів, пішла інтоксикація організму тими водами, які загнили за добу. Відколи вони відійшли, і поки вона не родила - минуло близько 30 годин.

Головний акушер-гінеколог МОЗу стверджує: основна причина смертей жінок під час пологів - слабке здоров'я породіль. Помилки ж медперсоналу - справа вкрай рідкісна.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог Міністерства охорони здоров’я:

- На першому місці в структурі цих втрат - це естрогенітальна патологія, це наявність захворювання у жінки, яке не пов’язане з вагітністю. Це проблеми серцеві, судинні, легеневі.

Скільки ж трагічних випадків трапляється з вини медиків, наразі не знає ніхто, як не відомо і скільки лікарів притягують до кримінальної відповідальності за неналежне виконання своїх обов'язків.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог Міністерства охорони здоров’я:


- Я думаю, що десь 20-30-40 до дисциплінарної відповідальності, зняття категорії, заборони займатися акушерством-гінекологією.

За словами юристів, все це через те, що українські пацієнти не мають грошей та терпіння судитися з лікарями. А тим, хто таки наважиться шукати правди в судах, радять спершу зібрати якнайбільше доказів неналежного виконання обов'язків з боку послідовників Гіппократа.

Людмила Солоп, юрист:

- Это медицинская документация, это в отдельных случаях даже свидетельские показания, например, если есть соседки по палате, которые могут подтвердить, что просила, звала врачей сутки, вторые, третьи - и никто не подходил, или было кровотечение, на которое никто не реагировал, потому что на этаже не было ни медсестры, и так далее.

Проте, якщо лікарів і визнають винними, за ґрати їх відправляють рідко. Найчастіше суд ухвалює рішення про позбавлення медика права займатися професійною діяльністю протягом кількох років та призначає певну фінансову компенсацію родині постраждалого пацієнта.

Ірина Винокурова, Олексій Бардадим, Кирило Кортких.

 

Джерело: НТН

 

Юристи радять судитися з недбалими акушерами

EXMO affiliate program