В Києво-Святошинському лісовому масиві 60 чоловік ламали огородження будівельного майданчика

1 апреля 2012 г. в 16:39

За викликом негайно було направлено автопатруль та слідчо-оперативну групу

Столична міліція проводить перевірку за фактом інциденту в Києво-Святошинському лісовому масиві 

31.03.2012 близько 12-ї години до чергової частини Святошинського РУ ГУМВС України в місті Києві надійшло повідомлення про те, що в Києво-Святошинському лісовому масиві по проспекту Перемоги, 139 невідомі ламають огородження будівельного майданчика.


За викликом негайно було направлено автопатруль та слідчо-оперативну групу Святошинського райуправління міліції. На місці правоохоронці побачили, як близько 60 чоловік ламають дерев’яну огорожу будівельного майданчика. Працівники міліції намагалися зупинити протиправні дії агресивно налаштованих місцевих жителів, неодноразово їх попереджали про відповідальність за порушення громадського порядку та пошкодження чужого майна. Втім вони, не реагуючи на звернення правоохоронців, продовжували свої незаконні дії. Задля забезпечення громадського порядку на місце було викликано додаткові наряди міліції.


Під час спроби затримання одного з активних учасників погромів, активісти вчинили фізичне протистояння працівникам міліції. Почали кидатися в бійку, штовхалися, хапали за формений одяг. Внаслідок силового протистояння в кількох правоохоронців виявилася розcтібнутою кобура з табельною вогнепальною зброєю. Помітивши це та вчасно зорієнтувавшись в ситуації, старший офіцер на місці події, керуючись відповідними статтями закону України «Про міліцію» наказав підлеглим попередити агресивно налаштованих громадян про можливість законного застосування зброї, у разі спроби заволодіти нею. Одразу після цього, щоби надалі не загострювати ситуацію, правоохоронці відпустили чоловіка.


На місці події представники одного із центральних телеканалів проводили відеозйомку. Журналіст, не розібравшись в ситуації та перекрутивши зміст вислову одного з правоохоронців, видав «сенсаційний» матеріал, що, начебто, підполковник міліції наказав підлеглим застосувати зброю відносно пікетувальників.


Як згодом з’ясувалося, у активістів, які в такий спосіб протестують проти вирубки лісу на цій ділянці, на руках не було жодного документу, який свідчив би про законність проведення акції. Тобто організатори заходів з відповідними повідомленнями до органів місцевої влади не зверталися, що також є порушенням вимог чинного законодавства.


Наразі Святошинським РУ ГУМВС України в м. Києві спільно з районною прокуратурою за фактом сьогоднішніх подій проводиться дослідча перевірка. До речі, кілька днів тому, саме на цій ділянці лісу, поки що невстановлена слідством особа чи особи підпалили будівельну техніку. Тоді слідчим відділом Святошинського райуправління столичної міліції було за фактом порушено кримінальну справу за умисне пошкодження чужого майна шляхом підпалу.


Керівництво столичної міліції вкотре звертається до громадян та організаторів масових заходів з проханням чітко дотримуватися вимог чинного законодавства під час проведення акцій, не порушувати громадського порядку та не вдаватися до різноманітних провокацій, відстоювати свої законні права та інтереси виключно в межах правового поля. А представників ЗМІ просимо об’єктивно інформувати пересічних громадян про події, які Ви висвітлюєте. Не виривати з контексту окремі вислови та фрази заради сенсації та відповідних рейтингів.


 


ВЗГ ГУМВС України в м. Києві

EXMO affiliate program