Війна з Україною: генерал оцінив можливості Росії

9 октября 2017 г. в 01:33

На даний момент Росія не здатна на повномасштабну війну проти України, проте чисельності військ противника вистачить на великі локальні битви. Про це розповів в коментарі "Главреду" генерал-лейтенант запасу, екс-заступник начальника Генштабу Збройних Сил України Ігор Романенко.

Він нагадав, скільки військ зосереджено на окупованих територіях Донбасу і біля кордону України.

"Перш за все, не слід відокремлювати росіян від загального угруповання противника, зосередженого на Донбасі, та й біля кордонів з Україною. Саме 11 тисяч росіян, в тому числі 3 тисячі кадрових військових РФ – це в більшості своїй керівництво всією угруповання, яка загалом налічує до 40 тисяч осіб. Так що це, в першу чергу, офіцерський склад. Крім особового складу, противник зосередив на Донбасі близько 700 танків, бронемашини, артилерію, системи залпового вогню і т.д. За оцінками нашої, американської та європейської розвідок, танків на ТЧХУ іровани території України більше, ніж у Британії та Німеччині разом узятих. Плюс Росія зосередила танкову армію у нас на кордоні", – розповів Романенко.

Також він нагадав, що Росія формує нові ударні дивізії в Росії.

"Також слід згадати, що в минулому році Путін прийняв рішення про формування п'яти загальновійськових дивізій, але насправді – ударних. Три з них покликані діяти проти України, інші – проти Польщі та Прибалтики. Причому ці дивізії оснащуються найсучаснішим озброєнням: танки Т -90, самохідні двостволки артилерійські установки і т.д. Все забезпечення і логістика – сучасні. Також Путін навесні підписав указ про нарощування чисельності збройних сил РФ більш ніж в два рази (в минулому році було 800 тисяч, в цьому році – 1 мілі він 900 тисяч) ", – підкреслив екс-заступник начальника Генерального штабу ЗС України.

Генерал зазначив, що Росія створює ударне угруповання, як це вже було і перед вторгненням до Грузії, і перед вторгненням в Україну".

В цілому, для ведення широкомасштабної війни в Україні Росії потрібно створити угруповання чисельністю 240 тисяч осіб. І вона могла б наростити сили до таких меж. На рівні ж 40 тисяч Росія здатна вести локальні бойові дії, наприклад, такі операції, як в Дебальцеве. Тобто такі сили можуть почати діяти тільки на якихось певних ділянках. Вони могли б почати операцію на приморському напрямку, щоб прокласти "коридор" (до Криму – ред.). Але зрозуміло, що і Україна буде відповідати. і тоді локальні бої можуть перерости в широкомасштабні дії", – підсумував Романенко.

Надзвичайні новини

EXMO affiliate program