Забудовники продовжують нищити обличчя Києва

14 апреля 2012 г. в 21:27

Призупинити цей процес вдається лише після привернення уваги усього суспільства до конкретної забудови.

У Києві попри спротив громадськості триває забудова в історичному центрі столиці.


Найбільшого розголосу останніми днями набуло знесення трьох будинків на Андріївському узвозі. При цьому влада і представники забудовника (ТОВ «ЕСТА Холдинг», що входить до групи СКМ бізнесмена Ріната Ахметова) стверджують, що знесені будинки не мали історичного значення.


У ЕСТА Холдинг заявили, що компанія відмовляється від зведення на цьому місці торгово-офісного центру. Натомість у компанії запропонували міській владі збудувати на цій території малоповерховий арт-простір. А згодом компанія пообіцяла віддати Києву будівлю, яку побудує на Андріївському узвозі.


Раніше голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець заявив, що на Андріївському узвозі планується спорудити понад 10 нових будівель.


Вже близько 4 років триває судова тяганина щодо будівництва елітного житлового комплексу Fresko Sofia по вулиці Гончара, 17/23 неподалік від Софійського собору. Його забудовником виступає ТОВ "Інвестиційно-будівельна група", опосередкованим співвласником якого є підприємець Олександр Дубров.


Зазначимо, що торік КМДА навіть склала список будівельних об'єктів, які міська влада вважає найбільш резонансними. Їх зведення може бути припинено, а будівлі демонтовані.


У березні минулого року суд відібрав землю у забудовника біля станції метро «Театральна» у Києві. А в листопаді власники подарували зведену будівлю разом із 10 млн гривень місту. Після завершення будівництва там має бути розміщений Музей історії Києва, який планували відкрити до Дня столиці у травні 2012 року.


Крім того, у березні цього року Вищий адміністративний суд скасував рішення Апеляційного адмінсуду про заборону будівництва на Пейзажній алеї, де активісти своїми силами створили мальовничий парк з молодими деревами і низкою скульптур.


На початку квітня після обурення громадськості Окружний адмінсуд Києва визнав недійсним рішення Київради про передачу Міністерству закордонних справ під забудову ділянку площею 0,38 га на перетині пров. Десятинного та Пейзажної алеї.


Раніше Тиждень повідомляв також про скандальні будівництва на вулиці Пирогова, на Печерській площі, біля Жовтневої лікарні (по вулиці Шовковичній, 39/1) та інші.


Між тим протягом минулого року у Києві знесли пам'ятку архітектури - садибу Казанського (особняк 1909 року на Поштовій площі); розібрали легендарний Будинок Крістера на вул. Осиповського, 2-а, побудований ще у 1880 році для саксонського ткача і садівника Вільгельма Крістера.


Також, у рамках підготовки до Євро-2012 було знищено частину валу Київської фортеці. Також про спробу захоплення і руйнування приміщення на вулиці Басейній, 1/2 А повідомляли видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» та Державна академічна чоловіча хорова капела України ім. Ревуцького.


Під час приватного будівництва було пошкоджено частину гори Щекавиця. Влітку 2011 року будівництво було призупинене для проведення археологічних робіт.


Цей список скандальних забудов, аварійних будівель і зруйнованих пам'яток далеко не повний. Громадські активісти та політики стверджують, що власники навмисно доводять історичні пам’ятки столиці до аварійного стану або ж влаштовують пожежу, після чого можливий їх демонтаж.


За словами Бригинця, у Києві понад 40 об'єктів культурної спадщини знаходяться в аварійному стані. При цьому, зазначив він, нові рішення про виділення землі в історичній частині Києва видаються постійно.


Зазначимо, що кияни не витримують і починають застосовувати силу під час акції протесту проти повсюдних забудов. Нагадаємо, масова бійка виникла на місці забудови зеленої території на вулиці Маяковського (Троєщина) у серпні минулого року.


А в березні цього року на території забудови в районі Святошинської лісопаркової зони Києва недалеко від вул. Ушакова невідомі в масках підпалили екскаватор забудовників, а також знищили паркан навколо будівництва, побили вікна в будівельних спорудженнях.


по материалам: источник

EXMO affiliate program