Журналісти з’ясували роль ОРДЛО у нових схемах з краденими автомобілями (Відео)

9 февраля 2018 г. в 22:41

ЗМІ з’ясували, яку роль грають окуповані райони Донбасу у збуті та транзиту крадених автомобілів.

З початком неоголошеної війни на Сході на ринку нелегальних автомобілів з’явився новий гравець – транспортні засоби з непідконтрольних територій. Коштують вони значно менше, проте яким способом власники отримали ці автівки – можна лише здогадуватися, – йдеться у сюжеті Шустрова LIVE.

Голова громадянської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов вважає, що більшість машин, які фігурують в дешевих оголошеннях про продаж – це «віджаті» та крадені автомобілі.

“2014-2015 роки, саме в цей період була зафіксована найбільша кількість “віджимів” власного транспорту як індивідуального, так і колективного. Йшлося і про престижні іномарки, вартістю від 30 тисяч умовних одиниць, і відповідно, великі вантажні машини”, – каже він.

Так на ринку вживаних авто з’явилася ціла низка дешевих, але сумнівних машин. Елітне авто вартістю від 40 і вище тисяч доларів вам запропонують за ціною чи не вдесятеро дешевше, але є один нюанс.

“Вас одразу попереджають, що ви пересуватися можете виключно в межах невизнаних республік, бо на території України, контрольованій ЗСУ, ці авто знаходяться в розшуку. Їх власники або фізично знищені, або ця техніка знаходиться в базі розшуку як конфіскована”, – уточнює Дмитро Снєгірьов.

Так звані “авто для внутрішнього пересування” на сайтах оголошень можна зустріти із характерними номерами “ЛНР” та “ДНР”. Усі продавці одразу запевняють: автомобіль безпроблемний та на постійній реєстрації. Для зв’язку зазвичай використовують популярні інтернет-меседжери. Ми поспілкувалися з десятками продавців, більшість з яких запевняли: проблем з оформленням немає, автомобіль повністю “чистий”. Деякі пропонували авто на обмін, а хтось навіть був не проти вивезти автівку із зони АТО.

Перш за все, ми вирішили з’ясувати, чи можливо доставити такі машини на підконтрольну територію.

Юристи пояснюють: вивезти таку автівку просто неможливо.

Денис Писаний, юрист: “Ні в Україні, ні в Росії зазначені номери не визнаються. Якщо зазначена автівка буде проходити блокпост, її обов’язково, скоріш за все, поставлять на штрафмайданчик”.

“Якщо говорити про терористичні псевдореспубліки, не визнані ні Україною, ні міжнародною спільнотою, то фактично такий номерний знак недійсний, а машина вважається такою, що просто їздить без номерів. До того ж власник автомобіля при перетині лінії розмежування повинен мати документ про реєстрацію транспортного засобу встановленого зразка. Якщо ж якимось чином вдалося вивезти таку автівку на підконтрольну територію – довго вона все одно не проїздить”, – наголошує експерт організації «LEAD OFFICE» Тарас Гук.

“Якщо є будь-які там псевдореспубліки, які підконтрольні там чи Росії, чи іншим країнам, які не визнані Україною, і тут якимось чином їздять автомобілями з такими номерними знаками і документами, виданими такими державами псевдо чи квазі, то такі будуть автомобілі точно затримані, а такі випадки вже були в Україні, в тому числі і в Києві”, – нагадує Тарас Гук.

Дослідивши оголошення, ми бачимо, що більшість автомобільних номерів з окупованих територій – це проста заміна іноземних знаків. Машини з-за кордону з мінімальними витратами залюбки перереєстровують на нових власників з ОРДЛО, – йдеться у статті.

Проте виїхати за межі окупованих районів Донецької і Луганської областей на такому транспортному засобі, а тим паче вирішити його правову долю – навряд чи вдасться. Це підтверджують і власники автомобілів.

Яким чином такі автівки потрапляють на непідконтрольні території?

Машини з Європи мають чи не єдиний шлях – через Україну. Проте закон наразі лояльний до так званих «євроблях», а чіткого правового врегулювання чи хоча б визначення кордону між Україною і ОРДЛО немає,- говорить народний депутат, член парламентського комітету з питань податкової та митної політики, Тетяна Острікова.

“В нас на сьогоднішній день, на четвертому році війни, немає закону, який би встановлював режим митного кордону між контрольованою територією України і Донецькою і Луганською областями. Рух товарів туди не вважається контрабандою. Так само, як і рух товарів звідти не вважається перетином митного кордону”, – стверджує Острікова.

Натомість, причини отримання номерів ЛНР та ДНР не обмежуються так званим “розмитненням”. Один із продавців погодився вивезти сумнівну автівку за територію проведення АТО за додаткову плату.

Річ у тім, що лінію розмежування на транспортному засобі може перетнути лише його власник. До того ж, якщо автомобіль був знятий з реєстрації в Україні та минув 10-денний термін, який дозволяє експлуатувати його на так званих червоних номерах, і ніде в межах нашої країни не поставлений на облік, подальші проблеми неминучі, – запевняють експерти.

Тарас Гук, експерт громадської організації «LEAD OFFICE»: “Для України він вважається такий, який або знищений автомобіль, втрачений, і далі які там були операції — чи вже змінився він-код, чи його перебили, чи вкрали, чи будь-які інші були з ним дії незрозумілі. Ми, як Україна, цього не знаємо, відповідно потім після цього, як він буде зареєстрований десь в умовній ЛДНР, зареєструвати його в Україні, мені здається, буде дуже важко з цими документами”.

Дмитро Снєгирьов вважає, що такими номерами прикривають саме проблемні авто, досить часто із України на територію невизнаних республік переганяють машини, які знаходяться чи то під банківським арештом, чи в системі розшуку.

Окуповані райони Донецької і Луганської областей є фактично “чорною дірою”, де можна сховати автомобіль, розібрати його чи перегнати до Російської Федерації. А примусу до зміни номерів на цих територіях немає.

Дмитро Снєгірьов, голова ГІ “Права справа”: “Це був один з елементів заробітку грошей, причому гроші це йшли не в касу фактично так званих самопроголошених республік, а безпосередньо в кишені самопризначених чи самопроголошених керівників місцевих МРЕО. Але ця послуга не набула такої популярності, бо ті ж самі мешканці окупованих територій прекрасно розуміють, що на тих номерах вони не можуть в’їхати на територію України”.

Проте і українська реєстрація не рятує від проблем. Найпоширеніша схема незаконної торгівлі краденими чи “віджатими” автомобілями є створення так званих “подвійних машин” або “двійників”.

Мешканці окупованих територій Луганської і Донецької областей та республіки Крим, користуючись моментом і певними юридичними колізіями, дають заяву про начебто втрату документів, чи то віджим самої техніки, і вони отримують дублікат документів та номерного знаку вже на контрольованій території. І відповідно, під цей дублікат вже на замовлення або викрадається автівка, або “віджимається” і переганяється на територію України з метою чи то розбору, чи то подальшої її експлуатації та продажу, – йдеться у розслідуванні.

informator.news

EXMO affiliate program