6 правил здорового сну

27 сентября 2022 г. в 15:34

6 правил здорового сну

Щоб вранці відчувати себе бадьорими та енергійними, слід дотримуватися кількох правил здорового сну. Про них детально розповідають сомнологи, сімейні лікарі, психологи та кардіологи. Розберемося, від чого залежить міцний повноцінний сон.

Лягати спати краще до 23:00

Тут існує безпосередня зв'язка із виробленням гормону стресу — кортизолу. Річ у тому, що він має свої цикли активності та спаду. Ми звикли вважати, що гормон кортизол — це про стрес та хвороби. Однак саме він стимулює ранкове пробудження та активно впливає на нашу діяльність. Лягаючи спати до 23:00, ми сприяємо циклічному виробленню цього гормону. Надвечір, після 18:00 його концентрація знижується, настає розслаблення та бажання спати. До ранку, коли потрібно вставати — рівень підвищується.

Важливо: у разі збою добових ритмів пікові показники гормону кортизолу у крові припадають на вечір. В результаті вранці прокидаємося розбитими і з поганим настроєм.

Клімат у спальні

Доведено, що міцний та здоровий сон можливий за умови, що в спальні температура не перевищує 17–18 °C. Тому не варто ставити на максимум обігрівальні прилади, що активно висушують та нагрівають повітря. Перед сном бажано провітрити кімнату, навіть якщо на вулиці мороз. Краще сховатись під теплою ковдрою, але голову залишити в прохолоді. Так засинання буде швидким, а сон – міцним.

Правильна білизна

Спати потрібно на зручному ліжку з правильно підібраним постільним приладдям. Бажано використовувати ортопедичний матрац та зручну подушку, яка забезпечує підтримку голови, сприяє розслабленню шиї та плечей. Перевірені магазини з гарною репутацією пропонують пружинні та безпружинні матраци у Києві. Обирати модель потрібно залежно від ваги людини, особливостей здоров’я (патологій хребта).

Що стосується постільної білизни, то краще вибрати комплект із бавовни, бязі, сатину. Шовкові вироби ідеальні на літню пору: тканина дає трохи прохолоди.

Не переїдайте перед сном

За 3 години до сну бажано відмовитися від ситної вечері. Увечері краще з'їсти трохи тушкованих чи свіжих овочів, кисломолочну продукцію, відварене м'ясо. Якщо безпосередньо перед сном сильно навантажувати систему травлення, вночі внутрішні органи не зможуть повноцінно відпочити, спрямовуючи свої зусилля на перетравлювання їжі.

Забираємо гаджети за годину до сну

За 60 хвилин до сну бажано відмовитись від перегляду соцмереж, новин, ток-шоу. Краще вимкнути телевізор, прибрати якомога далі улюблений смартфон. Ідеальний варіант — приглушити у спальні освітлення та почитати книгу. Це заспокоює, сприяє повному розслабленню. Центральна нервова система готова до відпочинку.

Дотримуючись таких простих правил, поступово привчіть себе правильно вкладатися спати, щоб підійматися вранці сповненими сил та з гарним настроєм.

EXMO affiliate program