Чому новий "Рамштайн" – не провал: політолог оцінив військову допомогу Україні

22 января 2023 г. в 15:00

Чому новий

Зокрема, ЗСУ отримають боєприпаси для HIMARS, які дозволять захисникам контролювати вихід із Криму.

Результати зустрічі у форматі "Рамштайн" 20 січня не варто вважати провальними для України через невирішене питання з німецькими танками Leopard.

Про це розповів політолог Тарас Завгородній, повідомляє "24 Канал".

"Список достатньо солідний. Особливо, якщо порівняти з постачанням пів року тому", – оцінив експерт.

Так, він повідомив, що в межах нового пакета військової допомоги від США Україна отримає боєприпаси для HIMARS із дальністю у 150 км. Це дозволять українським військам впевнено контролювати вихід з окупованого Криму, через який росіяни постачають техніку та боєприпаси своїм підрозділам на півдні.

Політолог також звернув увагу, що Україні пообіцяли чимало БТРів.

"Прорвала блокаду Велика Британія (яка передасть танки Challenger 2 – ред.), вириваючи козир – відмовку Олафа Шольца, який розповідав, що вони не хочуть надавати танки Україні, щоб не втягнути країни НАТО у війну з Росією", – зазначив Завгородній.

Він зазначив, що це створює додатковий тиск на Німеччину в питанні танків.

Політолог також нагадав, що він Німеччини вимагаються не самі танки Leopard, а дозвіл іншим країнам постачати їх до України. Адже в Європі є близько двох тисяч цих танків німецького виробництва, які перебувають на озброєнні армій країн НАТО.

Нагадаємо, до нового пакета військової допомоги для Україні за підсумками восьмого засідання у Рамштайні увійшли гелікоптери, британські танки, засоби ППО та ракети до цих систем, бронетранспортери, бойові машини піхоти, позашляховики, гаубиці, самохідні артилерійські установки, снаряди.

Хоча учасники засідання не дійшли згоди щодо передавання Україні танків Leopard німецького виробництва, ЗСУ таки отримають цю бронетехніку. У цьому переконують в українській розвідці. Там пояснили, що поки дискутується публічне подавання цього рішення.

Зауважимо, заступник керівника Офісу президента України Андрій Сибіга сказав, що цей "Рамштайн" був бронетанковим, а от наступний буде авіаційним.

EXMO affiliate program