Чому варто встановити SSD диск на свій комп'ютер?

26 июля 2024 г. в 00:38

Чому варто встановити SSD диск на свій комп'ютер?

Хоча твердотільні накопичувачі стають дедалі популярнішими, багато користувачів ПК досі не усвідомлюють, у чому полягають їхні найбільші переваги. Розглянемо основні параметри SSD, які значною мірою перевершують можливості дискових моделей HDD.

HDD - це пам'ять, у якій для зберігання даних використовуються жорсткі пластини, вкриті тонким магнітним шаром. Електродвигуни змушують їх обертатися, а головка на рухомому шарнірі зчитує дані, які на них зберігаються. За оцінками фахівців такий жорсткий диск складається приблизно з 200 компонентів.

Твердотільні накопичувачі (SSD) не тільки складаються з меншої кількості елементів, а й позбавлені будь-яких рухомих частин. Дані зберігаються на флеш-схемах, розміщених разом з іншими компонентами на друкованій платі. Найважливішим із них є контролер, який здебільшого відповідає за логічну адресацію комірок пам'яті, а також операції читання і запису.

Більш висока надійність

SSD через відсутність механічних елементів витримує багато чого. Його не можна пошкодити ударами, падіннями, вібраціями або навіть сильним магнітним полем. Однак це не означає, що напівпровідникові середовища взагалі не руйнуються. SSD теж виходять з ладу, але це трапляється набагато рідше, ніж із жорсткими дисками. Варто зазначити, що на нові SSD-накопичувачі поширюється гарантія від 3 до 5 років. А знайти ссд можна тут https://www.aks.ua/catalog/nakopiteli-ssd/.

Вища ефективність

Базові напівпровідникові носії досягають швидкості понад 500 МБ/с під час читання і запису даних, у дорожчих і просунутих моделей - понад 2000 МБ/с. Таким чином, навіть два HDD диска на 10 000 об/хв, об'єднані в масив RAID, не можуть зрівнятися з ними. Однак крім високої швидкості копіювання даних важливий ще час доступу.

Безшумна робота

Кожен користувач комп'ютера з традиційним жорстким диском знає, що під час копіювання може бути чути характерний "хрускіт", тобто читання даних посекторно або навіть гучні клацання. Не можна забувати і про шум обертових пластин. SSD-накопичувачі без рухомих частин гарантують абсолютно безшумну роботу.

Менший розмір і менша вага

HDD-накопичувачі доступні тільки в трьох розмірах - 3,5", 2,5" і 1,8", що дещо обмежує можливість монтажу в різні пристрої. SSD-носії доступні як у 2,5-дюймовому виконанні, так і в mSATA. Тому їх можна легко встановити в мініатюрний комп'ютер або у велику робочу станцію.

Недоліки SSD дисків

Єдиним істотним недоліком напівпровідникових носіїв є не дуже привабливе співвідношення ємності та ціни. З іншого боку, є так багато переваг від купівлі цього носія, що вам не варто навіть замислюватися про його ціну.

EXMO affiliate program