Філатов Ярослав Олександрович і його кримінальні справи

28 августа 2019 г. в 12:24

Філатов Ярослав Олександрович і його кримінальні справи

Після першого виходу матеріали періодично поновлювалися, щоб не згас до його персони інтерес громадськості. Звинувачення були висунуті досить серйозні, що змусило Ярослава Олександровича звернутися за кваліфікованою допомогою адвоката. Що ж йому інкримінувалося? Коротко про суть справи.

Філатов Ярослав Олександрович був звинувачений у зловживанні владою і розкраданні майна очолюваного ним підприємства. За цим фактом було порушено кримінальну справу. Однак, мабуть, так поспішали швидше дискредитувати особу, відому широкому загалу, що відкрили виробництво з певними порушеннями, забувши, що Філатов є депутатом. Цей статус передбачає деякі особливості при порушенні кримінальної справи стосовно депутатів місцевої ради, яких і не було дотримано.

Філатов Ярослав Олександрович

З цього моменту і закрутилася карусель процесуального оскарження. Пішла ціла низка скасування одних скарг, як тут же подавалися нові. Детальніше всі деталі цих судових зволікань із зазначенням суддів, постанов, дат і винесених рішень можна вивчити на сторінці адвоката Куринского https://advokat-i.blogspot.com/2019/08/filatov.html, який вів цю справу. У кінцевому підсумку, як то кажуть, правда перемогла, в 2012 році було прийнято Постанову про закриття кримінальної справи у зв'язку з відсутністю складу злочину.

А тепер конкретніше щодо підстави про порушення кримінальної справи. Які ж саме претензії прокуратура м. Києва висувала на адресу Філатова Ярослава Олександровича? Все напрочуд зрозуміло і просто. Існує деяка Інструкція, за якою треба сплачувати певну суму, якщо підприємство здійснює скид промислових та інших відходів у системи каналізації прилеглих населених пунктів. Керуючись цим документом, 20% зібраної суми повинно бути перераховано до місцевих організацій, що здійснюють охорону навколишнього природного середовища. При цьому в розпорядженні Водоканалу залишається решта – 80%.

Так ось, прокуратура порахувала, що ці самі 20% місцевий фонд і недоотримав, вони залишилися в ПАТ «Київводоканал». Причому ні в одній з Постанов не було жодного натяку на те, що Філатов ці гроші розікрав. Тут виникає цілком закономірне питання: якщо Філатов не перерахував ці кошти до відповідного фонду, то, виходить, вони залишилися на рахунках колишнього його підприємства. Що заважає в такому разі новому керівнику ПАТ "Київводоканал" ці кошти перерахувати й назавжди поставити крапку в цьому питанні?

Та, надалі, було викрито цікавий факт, що такий фонд органи місцевого самоврядування заснувати не спромоглися, тобто, його не існувало взагалі. Відповідно, ці кошти неможливо було кудись перерахувати, оскільки відповідного рахунку не було. Ось, власне, і весь склад злочину Філатова Я.О. Після чого і лопнула ця кримінальна справа – мильна бульбашка. Адвокат, по кожному аргументу Постанови про порушення кримінальної справи, довів його абсурдність та перелічив всі виявлені розбіжності реальних подій.

Але на цьому все не заспокоїлося, і прокуратура міста Києва почала діяти більш рішуче і порушила нову справу, тепер уже щодо законності відчуження нерухомого майна, яке знаходиться в м. Київ, вул. Старонаводницька, 10. На цей раз прокуратура підготувалася ретельніше: провела експертизу, яка нібито визначила розмір збитку, опитала свідків, які, як це буває, все знали, але нічого не бачили.

У ході розслідування з'ясувалося, що фундаментом обвинувачення стало те, що Філатов Я.О. нібито свого заступника наділив правом укладати договір купівлі-продажу нерухомого майна, яке належить ввіреному йому підприємству, одноосібно, а не за рішенням Правління. Однак під час досудового розслідування з'ясувалося, що, дійсно, відповідна довіреність в одного з заступників голови Правління існувала, але без відповідного рішення Правління укладання договорів не здійснювалося. Для видачі довіреності окремого рішення Правління було не потрібно, воно було необхідне лише для розпорядження певним видом нерухомого майна. І в даному випадку таке рішення було і навіть загальними зборами акціонерів відчуження застарілих аварійних будинків було схвалено.

Затим, оскільки складу злочину знайдено не було, 14 вересня 2012 року, за результатом проведення досудового розслідування, старшим слідчим прокуратури міста Києва було винесено Постанову про закриття і цієї кримінальної справи. Більше ніяких претензій з боку правоохоронних органів до Філатова Я.О. не надходило.

Таким чином була поставлена крапка стосовно кримінальних справ, які стосувалися Філатова Ярослава Олександровича, колишнього депутата Київської міської ради та керівника Водоканалу. За вищезазначеним посиланням представлені всі матеріали більш детально, охочі можуть з ними ознайомитися, щоби мати більш повне уявлення про надійність інформації, яка доступна в Мережі для широкого загалу.

EXMO affiliate program