Як убезпечити себе від нападу зловмисників у поїзді? Експерти дали поради

5 августа 2020 г. в 20:50

Як убезпечити себе від нападу зловмисників у поїзді? Експерти дали поради

Нещодавній випадок із побиттям пасажирки потяга Маріуполь-Київ став для ПАТ “Укрзалізниця” неприємною новиною. Стало зрозуміло, що із безпекою пасажирів у наших потягах не все гаразд. Сідаючи у поїзд, ми не можемо себе убезпечити від негідників, п’яниць, а то й осіб із кримінальним минулим. Від таких можна чекати чого завгодно, і, можливо, навіть не доїхати до потрібної станції. Як діяти?

Експерт у транспортній сфері Олександр Кава та адвокат, кандидат юридичних наук Василь Мірошниченко в ефірі Українського радіо розповіли, як дотримуються правил безпеки в потягах “Укрзалізниці” та як діяти, якщо вам загрожує небезпека.

З приводу інциденту у поїзді, “Укрзалізниця” пообіцяла звільнити вертикаль працівників, через недбалість яких чоловік незаконно проник до поїзда Маріуполь-Київ і побив пасажирку. Але чи вирішить це проблему?

Кількість правопорушень і злочинів у поїздах останніми роками істотно збільшилась, стверджує Олександр Кава.

“Це є прямим наслідком економічної ситуації в країні: щойно економічна ситуація в країні погіршується, то і кількість злочинів і правопорушень збільшується”, — зазначив експерт.

Кава також наголосив, що “Укрзалізниця” не має повноваження забезпечення правопорядку.

“Керівництво “Укрзалізниці” попередньо неодноразово зверталося до Міністерства внутрішніх справ України, щоб вони повернули у поїзди наряди поліції. До реформи 2014 року у нас в країні була спеціалізована транспортна міліція. Відповідно, співробітники міліції, наряд із двох працівників, супроводжував кожен пасажирський поїзд далекого сполучення. А забезпечення правопорядку ─ це виключно функція Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції. Ці послуги вони надають безкоштовно, оскільки вони оплачуються платниками податків”, — сказав він.

Адвокат Василь Мірошниченко порадив, до кого звертатися, якщо на вас напали у потязі.

“В ідеалі потрібно відразу подзвонити за номером 102, якщо є зв’язок. Бо не завжди є телефонний зв’язок по дорозі. І не завжди нападник дасть вам можливість взяти в руки телефон і сказати хоч пів слова. Тому експерти рекомендують, коли нападник чіпляється, вживати гучний голос. Краще головно говорити: “Відійдіть від мене і не чіпляйтесь до мене”. Це приверне увагу інших людей, і є надія, що хтось прийде на допомогу чи повідомить провідника або поліцію”, — сказав Мірошниченко.

Крім того, експерти радять тримати дистанцію з агресивною людиною, інформує Суспільне.

“Якщо агресивна людина не відходить, краще від неї самому відійти чи перейти до іншого вагону. Також варто не підходити до людей, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння та активно вживають нецензурну лексику. Бажано знати прийоми самозахисту та мати з собою балончик із сумішшю, яка допоможе відбитися від нападника. Але якщо ви застосуєте газовий балончик у купе, ви теж будете вражені. Також можна мати електрошокер, але не обирайте дуже потужний, бо він може навіть вбити”, — зауважив Мірошніченко.

EXMO affiliate program