Європа потерпає від повеней, країни вводять надзвичайний стан

25 июня 2020 г. в 13:01

Європа потерпає від повеней, країни вводять надзвичайний стан

Проливні дощі викликали масштабні повені в Румунії, Сербії, Боснії і Герцеговині, а також у Чехії. Сотні населених пунктів затоплені, дороги та лінії електропередач відрізані, а у деяких району впали мости.

Як повідомляє румунський телеканал Digi24, у країні затопило понад 160 населених пунктів у 29 повітах. Рух транспорту і поїздів порушено, а деякі села виявилися відрізаними.

У повіті Бистриця-Несеуд над річкою обрушилося 25 метрів дороги. На чотирьох дорогах держзначення обмежено рух, а на двох — заблоковано. Рятувальники і служби ведуть роботи цілодобово. Влада назвала опади найсильнішими за останні 60 років.

Щонайменше три людини загинули, сотні постраждали.

Сербія і Боснія через повені ввели надзвичайний стан, пише Reuters.

У Сербії з берегів вийшла річка Ібар, вода вже пошкодила кілька доріг і знесла до десяти мостів. Десятки сіл і селищ фактично відрізані від світу.

На північному сході Боснії повені викликали зсуви. У Тузланському кантоні ввели режим стихійного лиха. Дорогу, яка зʼєднує Тузлу і столицю Сараєво, майже повністю перекрили. Пошкоджені сотні будівель.

У Чехії з берегів вийшла річка Шмеда, повідомляє Ceska televize. Вода затопила сади, поля, дороги й селища. В околицях Фрідланта близько 1 200 будинків залишилися без електрики. Через повінь загинули вісім осіб.

У західних областях України вже декілька днів вирує негода. Через сильні дощі місцеві річки почали виходити з берегів, проривати греблі та підтоплювати населені пункти. Найбільше страждають три області: Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська. Уряд вже схвалив комплекс заходів для боротьби з наслідками повені.

Закарпаття оцінює збитки від повені у 125 млн грн. Івано-Франківська ОДА попросила майже 600 млн грн.

EXMO affiliate program