Корупціонер в антикорупційній шкурі. Частина 2

27 августа 2020 г. в 17:34

Корупціонер в антикорупційній шкурі. Частина 2

Відомий афоризм, про те, що якщо корупцію не можна перемогти – її потрібно очолити, в історії з Поліщуком точно підтверджує свою істинність.Ні, ні в якому разі! Ми жодним чином не стверджуємо, що Поліщук очолював(є) корупцію на державному енергетичному підприємстві. Цим займалися інші прізвища. Але з документів, які опинилися в розпорядженні редакції, чітко видно, що Поліщук вміло покривав корупційні оборудки старших товаришів, не помічаючи «колод» в їхньому поблажливому і довірливому погляді. Насправді це – звична історія для тих бонз, хто занадто довго сидів в фінансово теплому кріслі. Втрата відчуття реальності і зародження почуття всемогутності – це логічний наслідок жадібності і безкарності. І про це ми також поговоримо. Але пізніше. А зараз повернемося до Олега Поліщука, а саме – до періоду його роботи в ДП «Енергоринок». Почнемо з «легенького».Поліщук – ДТЕК: Любов за згодою

За часів роботи в ДП «Енергоринок» на посаді заступника директора підприємства Олег Поліщук занадто прискіпливу увагу приділяв розподілу коштів від продажу електричної енергії іншим учасникам Оптового ринку. Важливо зрозуміти, що будь-яке втручання в розподіл коштів від продажу ДП «Енергоринок» електричної енергії напряму тягне або збільшення обсягів заборгованості перед атомною генерацією, або непропорційне розподілення коштів між видами генерації.

Корупціонер в антикорупційній шкурі

Втручання у цей процес, як правило, сприяло тому, що приватні генеруючі компанії отримували стабільно високі прибутки, а державні підприємства, наприклад, той же Енергоатом, продовжували нарощувати борги.Закон, який би він не був, захищає процес від одноосібного впливу, а тому Олег Поліщук, який тривалий час працював саме в ДП «НАЕК «Енергоатом», запропонував механізм як обійти закон – здійснювати взаємозалік між підприємствами комунальної сфери та приватними генеруючими компаніями, які належать одному власнику. Ось як він сам коментував цю ініціативу у 2013 році:«Діяти треба якомога швидше, тому що ситуація вже починає вибухати, додає Олег Поліщук. Нещодавно “Енергоринок” змушений був емітувати облігації на 1,5 мільярда гривень, щоб закрити поточну заборгованість перед виробниками. “12 років існує підприємство, але на цей крок пішли вперше. Це нормальний цивілізований механізм, але він вже говорить про те, що якусь межу ми вже переступили”, – пояснив керівник юридичної служби ДП “Енергоринок”».

Finance.ua, 14 червня 2013 року

Дивний збіг обставин, але після запровадження механізму взаємозаліків найбільшу вигоду отримала саме група ДТЕК, яка має як свою обласну енергопостачальну компанію – АТ «Київенерго», так і кілька енергогенеруючих підприємств – «Східенерго», «Західенерго» та «Дніпроенерго». Адже значну заборгованість за поставлену електроенергію перед обласними енергопостачальними підприємствами завжди мають підприємства житлово-комунальної сфери: водоканали, КАТП та інші установи.Як наслідок, ДП «Енергоринок» також недоотримує значні кошти від постачальника, нарощуючи відповідні борги перед атомною генерацію. Але Олега Поліщука це не хвилює. У нього інші завдання та інші пріоритети: «Окрім державного «Енергоатому», в цій галузі працюють і великі приватні компанії. Упродовж останнього року компанія ДТЕК, контрольована Рінатом Ахметовим, купила чи взяла в оренду більшість вугільних та електрокомпаній. Зараз ДТЕК контролює половину українського ринку видобутку вугілля і виробляє близько третини електроенергії. Відтак приватні власники не бажають працювати собі у збиток і вимагають від держави компенсувати різницю у тарифах», - Олег Поліщук».

Радіо Свобода, 10 червня 2013 року

Усі, хто тривалий час працював в енергетичній сфері, підтверджують «теплі стосунки» Олега Поліщука з групою компаній «ДТЕК». Саме це лобі свого часу і сприяло його призначенню на керівну посаду в ДП «Енергоринок». Та, власне, він цього і не заперечував.В результаті схеми, запровадженої з подачі Олега Поліщука, заборгованість ДП «Енергоринок» перед генеруючими компаніями ДТЕК стрімко зменшувалася, а перед державною генерацією ДП «НАЕК «Енергоатом» лише збільшувалася, в кінцевому варіанті досягнувши космічних мільярдів гривень. Але, байдуже:

«Зараз, щоб компенсувати різницю у тарифах, державне підприємство «Енергоринок», яке є оператором оптового ринку електроенергії України, пропонує Міністерству енергетики та вугільної промисловості створити спеціальний фонд для розрахунків із теплокомуненерго та водоканалами», - повідомив керівник юридичної служби «Енергоринку» Олег Поліщук.Радіо Свобода, 10 червня 2013 рокуЧи було це лобі випадковим та як далеко зайшли стосунки Олега Поліщука та ДТЕК? Будемо аналізувати в наступних матеріалах. Далі буде…

Источник

EXMO affiliate program