Лямбда-зонд — «тихий вбивця» двигуна. Як його перевірити?

19 апреля 2023 г. в 19:36

Лямбда-зонд — «тихий вбивця» двигуна. Як його перевірити?

Лямбда-зонд — непомітний пристрій, про який мало хто згадує. Його функція: контроль складу вихлопних газів, що виділяються внаслідок роботи двигуна. Здавалося б, нічого серйозного, але насправді цей скромний датчик є ключовим компонентом системи керування двигуном, і якщо він несправний, проблеми загрожують найсерйозніші — аж до капітального ремонту.

Лямбда-зонд вимірює концентрацію кисню у вихлопних газах та передає інформацію на комп'ютер управління двигуном. Завдяки цьому, до двигуна доходить адекватна інформація про те, на якій паливно-повітряній суміші він працює: бідній або збагаченій. А контролер впорскує в циліндри потрібну кількість бензину, щоб склад суміші був оптимальним, а кількість шкідливих викидів мінімальною.

Що відбувається, коли лямбда-зонд несправний

Коли лямбда-зонд виходить з ладу, це може призвести до різних проблем, включаючи підвищену витрату палива, нерівну роботу двигуна, погіршення екологічних показників і навіть поломку каталізатора. Однак все може стати набагато гіршим, якщо не розпізнати несправність вчасно і їздити з датчиком, що не працює, місяцями. Суміш, що містить занадто багато палива, може спричинити появу нагару на свічках запалення та на клапанах, а також призвести до сильного зносу поршнів та циліндрів. Внаслідок цього може знадобитися ремонт або заміна двигуна. Тому дуже важливо стежити за станом лямбда-зонда в Ланосі та за необхідності своєчасно замовити заміну на Автопро.

R3r92Xs_Xx98vjaE77BRu3AesfwtC3gE2mrgZy-ZydlQjYMxttY25LBjfIIx7B95C-gaL1ZX4bznoWrot0X5bIQdeDBD3zRlQwPOxgr9_DuKk7lHCCKWOK05ZnBBKVH9aLxHopYT8Q7wECTDs2UjA_8

Як вчасно виявити, що лямбда-зонд не працює

Ознаками несправності лямбда-зонда можуть бути погіршення динаміки двигуна, виникнення помилок у системі керування двигуном, підвищена витрата палива, зменшення потужності двигуна, а також погіршення екологічних показників. Однак це все звучить дуже абстрактно і довгий час може бути непоміченим. Тому дуже важливо регулярно проводити діагностику цього датчика, щоб переконатися в його працездатності — або навпаки.

Ось кілька способів, якими можна перевірити працездатність лямбда-зонда:

  • Читання помилок діагностичним сканером.
  • Використання мультиметра: Ви можете перевірити напругу на виході лямбда-зонда. Якщо вихідна напруга не змінюється в залежності від складу вихлопних газів, лямбда-зонд несправний.
  • Використання осцилографа: при правильній роботі лямбда-зонда вихідний сигнал повинен мати форму пилкоподібної хвилі. Якщо форма сигналу відрізняється, лямбда-зонд несправний.
  • Перевірка вручну: Лямбда-зонд можна зняти його з місця та провести перевірку на видимі пошкодження, корозію та знос.

Idh_Xo5xWjeqXL51phuHFJrBpEQwhh3GA0CbT-UbwHc80N3I8jDdwHnes270uoEdMubEhgrOIpwJGFJy_F7yL4uYWNzc0JNUKQdCA_1JVTVOlyaJoJPGp_n4GEOP09P0_npgptROmBl8I7jtEsQ74b8

Рекомендується перевіряти лямбда-зонд кожні 50 000 км пробігу. Якщо ви помітили будь-які зміни у роботі двигуна або виникли проблеми з паливною системою, провести діагностику треба негайно.

EXMO affiliate program