Місто Дніпро – наступник козацького минулого

20 февраля 2019 г. в 13:48

Місто Дніпро – наступник козацького минулого

Сучасний центр міста у середині XVIII століття був запорізькою козацькою слободою Половицею. В околиці міста знаходилось ще декілька козацьких поселень, які увійшли до складу нового міста Катеринослава, заснованого Катериною ІІ у 1776 році. В часи СРСР Дніпро входив у першу десятку найбільш розвинутих промислових міст України.

Сучасне місто – це мегаполіс з населенням понад 1 мільйони чоловік. У Дніпрі багато сучасних та історичних визначних міст. Улюблений для пішохідних прогулянок найстаріший парк імені Т.Г. Шевченка з’єднується через міст з Монастирським островом, на якому у ІХ столітті стояв візантійський монастир, на його місці сьогодні красується білосніжна Миколаївська церква з золоченими куполами. На території парку знаходиться зоопарк, акваріум, розважальні атракціони та різні кафе. Прикрасою парку є будівля Потьомкінського палацу, збудованого у кінці XVIII століття.

Архітектурним пам’ятником міста вважається Мерефо-Херсоньский залізничний міст довжиною понад 1600 м, єдиний в Європі, що має траєкторію з відрізками криволінійності. У вечірній час дуже привабливим стає пішохідний Катеринославський бульвар з багаточисленними магазинами, кафе, ресторанами, бізнес-центрами, які підсвічуються різнокольоровими вогнями ліхтарів. Любителі музеїв можуть вибирати на свій погляд: історичний ім. Яворницького, аерокосмічний ім. Макарова, українського живопису, пам'ять єврейського народу, розташований у єврейському комплексі «Менора», та інші.

У Дніпр можна попасти любим видом транспорту: залізничним, повітряним, річковим, автомобільним. Залізна дорога у місті вважається важливим вузлом перемикання різних залізничних ліній України. Головною пасажирською залізничною станцією є Дніпро-Головний. Крім неї у місті є невелика станція Дніпро-Лоцманська, від якої відходять приміські поїзди, та Південний вокзал для декількох поїздів внутрішніх та міжнародних напрямків.

Від центрального вокзалу щоденно курсують електрички у різних напрямках Дніпропетровської області. Розклад руху приміських та міжнародних поїздів змінюється посезонно http://poizdato.net/rozklad-po-stantsii/dnipro/elektrychky/. Кілька електропотягів мають особливий графік руху (Дніпро-Балівка). Щоденно приміські поїзди курсують до станцій: Чаплине, Верхівцеве, Синельникове, Лозова, Кривий Ріг, П´ятихатки, Красноград, Межова, Орлівщина. Деякі приміські поїзди з’єднують Дніпро з сусідніми областями (Запоріжжя, Мелітополь, Генічеськ). До станції Апостолове можна добратися тільки з вокзалу Дніпро-Лоцманська. До головного вокзалу доїжджають метрополітеном, тролейбусом, маршрутним автотранспортом.

EXMO affiliate program