Особливості участі постачальника в закупівлях шляхом переговорної процедури

19 апреля 2021 г. в 09:00

Особливості участі постачальника в закупівлях шляхом переговорної процедури

Звична для підприємців процедура бізнес-переговорів перед укладанням контракту в державних закупівлях використовується як виняток. Неконкурентна переговорна процедура закупівлі – найулюбленіший тип тендерів у журналістських розслідуваннях та привід для оскарження результатів в суді. Поставлену електроенергію та дезінфекційні засобі вже не повернеш; компанія-постачальник може понести величезні збитки: фінансові, матеріальні та репутаційні. Електронний майданчик Zakupki.ua роз’яснює: на що звернути увагу постачальнику, щоб не потрапити у пастку?

Перевірте: чи маєте ви право брати участь у переговорах

Особливість проведення переговорів замість відкритих торгів зазначена у ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі». Пункт 3 передбачає обов’язкове підтвердження постачальниками відсутності підстав для відмови участі в процедурі закупівлі, крім випадків, передбачених пунктами 2, 4, 5, ст.40. Запрошення замовника на переговорну процедуру повинно мати вимогу щодо надання вами відповідної інформації.

Інформація доступна журналістам та громадським діячам безстроково. Законодавством передбачені прозорі державні закупівлі. Сайт державних закупівель Прозорро через Zakupki.ua та інші електронні майданчики оприлюднює всі відомості щодо укладених договорів від 1 копійки, у тому числі за результатами переговорного процесу. Якщо ви не підпадаєте під умови ст. 17, а замовник уклав з вами договір – це підстава для оскарження.

Основні підстави для відмови постачальнику в процедурі закупівлі:

  • підприємство чи ФОП визнаний банкрутом та знаходиться у стадії ліквідації;
  • є заборгованість зі сплати податків;
  • в Реєстрі юросіб відсутня інформація про кінцевих бенефіціарів;
  • фірма знаходиться під санкціями;
  • представник постачальника був притягнутий до відповідальності за торгівлю людьми чи використання дитячої праці;
  • особа,що уповноважена на підписання контракту, була притягнута до відповідальності за корупційні дії;

Замовник може відмовити уразі наявності доказів пропонування його представникам від представників учасника хабара або винагороді в будь-якій іншій формі.

Перевірте себе навідповідність кваліфікаційним вимогам

Ст.40 не вимагає від замовника надання документального підтвердження відповідності постачальника. Але ст.16 Закону прямо зобов’язує замовника вимагання від учасників такої інформації.

У запрошенні замовник повинен зазначити перелік вимог, які підтверджують можливості постачальника надати передбачений обсяг та якість товарів, робіт та послуг:

  • матеріально технічна база;
  • працівники відповідної кваліфікації;
  • досвід виконання замовлених товарів, робіт чи послуг;
  • фінансові можливості.

Перевірте законність проведення самої переговорної процедури

Офіційно відповідальність несе замовник, але ви як виконавець договору ризикуєте надати певний обсяг послуг чи товарів за процедурою, яку буде оскаржено. Негативні наслідки вам не потрібні.

В яких випадках замовник має право застосувати переговорну процедуру:

Попередні відкриті торги двічі не відбулись. Замовник не може змінити предмет закупівлі та його якісні характеристики. Замовник може змінити кількість, строки поставки та очікувану вартість робіт, товарів та послуг.

Якщо закуповується є створення чи придбання авторського витвору мистецтва. Важливо виконати вимог законодавства щодо авторських прав.

Якщо договір укладається з переможцем конкурсу: архітектурного чи мистецького. В такому разі підставою є рішення журі чи протокол творчого конкурсу.

Якщо немає альтернативи постачальнику. Тобто постачальник є монополістом на ринку.

Якщо договір укладається з постачальником «останньої надії». Їх перелік визначає Кабінет Міністрів.

Якщо необхідно захистити права інтелектуальної власності. Унікальні розробки,конструктивні рішення, винаходи.

Якщо у замовника немає можливості чекати повної процедури, а закупівля пов’язана із ліквідацією наслідків НС. Важливо перевірити виконання вимог Кодексу цивільного захисту. Особлива увага повноваженням місцевих органів та наявності експертного висновку рівня НС.

Державна гуманітарна допомога. Підставою є наявне рішення Президента чи Верховної Ради.

Закупівля для потреб оборони. Переговорна процедура здійснюється в умовах воєнного стану.

Купівля юридичних послуг для захисту інтересів держави у закордонній юрисдикції. Застосовується виключно для іноземних постачальників на підставі рішення Кабміну чи Ради безпеки і оборони.

Якщо виникла потреба збільшити обсяг закупівлі товарів, робіт та послуг. В цих умовах заміна постачальника може призвести до несумісності обладнання чи інших негативних наслідків. Умови – процедура переговорів не може здійснюватись після 3 років з моменту підписання договору, ціна не дорівнює або менше 50% суми договору.

Купівля майна банкрута. В даному випадку сторони дотримуються вимог Кодексу з питань банкрутства.

Розірвання раніше укладеного договору прозакупівлю з вини постачальника. Замовник не має право впроваджувати переговори на суму вище 20% зазначеної у договорі суми.

Рішення щодо оцінки пропозицій замовника оскаржуються у тендері, що триває. Сума договору за підсумками переговорів не повинна перевищувати 20% зазначеної раніш очікуваної вартості. Складний варіант, який потребує змін у договорі після завершення процедури оскарження.

Перевірте умови переговорного процесу

Це неконкурентний спосіб закупівлі, який не вимагає створення та публікації тендерної документації. Автоматично відсутність тендерної пропозиції означає відсутність забезпечення пропозиції, яке є її частиною.

Переговорна процедура може бути звичайною та скороченою. Різниця у часі: укладання договору здійснюється:

  • не раніше 10 днів для звичайної та 5 для скороченої процедури
  • не пізніше 35 та 20 днів відповідно.

Переговорна процедура можлива виключно для закупівлі товарів та послуг понад 200 тисяч гривень та робіт на суму понад 1,5 млн. Перевірте – чи правильно замовник застосував неконкурентний вид закупівлі, ціна помилки коштує дорого.

EXMO affiliate program