Продовження воєнного стану. Скільки триватиме мобілізація та чи буде посилення призову з травня 2023

24 апреля 2023 г. в 12:14

Продовження воєнного стану. Скільки триватиме мобілізація та чи буде посилення призову з травня 2023

В Україні воєнний стан і загальна мобілізація продовжені до 20 травня 2023 року, але за необхідності будуть продовжені ще на 90 днів. Скільки ще триватиме мобілізація та чи буде нова хвиля мобілізації після 20 травня.

В Україні законами № 8419 та № 8420 воєнний стан та мобілізацію продовжили до 20 травня 2023 року. Народний депутат від партії Голос Ярослав Железняк повідомив, що в перших числах травня Верховна Рада планує продовжити воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні.

Загальна мобілізація та воєнний стан проголошені президентом України наказом від 24 лютого 2022 року, після цього вони продовжуватися на максимально можливий за законом термін ― кожного разу на 3 місяці. Поки Росія не вивела війська з тимчасово окупованих територій України та продовжує наносити артилерійські та авіа удари, вбивати українців та вивозити дітей, немає підстав аідміняти воєнний стан та загальну мобілізацію. Воєнний стан та загальна мобілізація в Україні можуть бути продовжені на 90 днів ― до середини серпня 2023 року.

Чи буде нова хвиля мобілізації і посилення призову

В Україні немає ніяких хвиль мобілізації, вона відбувається за мобілізаційними планами з 24 лютого 2022 року. В Мінобороні в черговий раз попередили, що вже оголошена загальна мобілізація, і вона йде за планами.

Як повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, цілі мобілізації, які затвердили ще в лютому 2022 року, досі не досягнуто.

Проте Резніков підкреслив, що наразі немає ніякої необхідності посилювати мобілізацію в Україні, наприклад для відновлення втрат чи поповнення нових підрозділів. Генштаб «у спокійному темпі» справляється з компенсацією втрат, яких зазнає Україна, і не відчуває браку в захисниках країни.

«Ми його [план] ще до кінця навіть не виконали. У нас немає потреби оголошувати нову мобілізацію», — сказав він.

Які є види повісток і коли вручають на вулиці й адресно

Як повідомив t.me Military Media Center заступник начальника територіального центру комплектування начальник сектору комплектування Київського міського ТЦК полковник Олександр Коновалов, існує два типи повісток, і видача повістки про уточнення даних не означає негайну мобілізацію.

«Існує два типи повісток: для уточнення військово-облікових даних та повістка для відправлення у війська у складі команди. Якщо громадянин отримав повістку, це ще не означає, що його вже беруть до лав ЗСУ», ― підкреслив він.

Чоловікам адресно та в усіх публічних місцях видають повістку про уточнення даних та проходження військово-лікарської комісії в ТЦК.

Військовий наголосив, що в ТЦК проводиться професійно-психологічний відбір, уточнення облікової інформації та медкомісія.

«Якщо за станом здоров’я людина буде непридатною або має право на відстрочку від призову, то повістка буде їй вручатись лише для уточнення даних або для надання певних документів», — підкреслив заступник начальника Київського міського ТЦК.

Раніше для проходження ВЛК видавалася окрема повістка, в якій зазначалося, що треба отримати довідки про несудимість, і про те, чи стоїть особа на обліку в нарколога чи венеролога, здати аналізи крові та сечі.

В 2023 році всі медичні документи та довідки, які підтверджують її стан здоров’я, якщо людина має хронічні хвороби, які можуть бути підставою для відстрочки, треба брати з собою відразу в перший прихід до ТЦК. За відсутності підстав для відстрочки, відразу почнеться проходження ВЛК, де треба підтвердити свої хвороби.

Рішення ВЛК можна оскаржувати в обласній або центральній комісії, проте незгода з рішенням не звільняє від виконання закону ― якщо громадянину вручили повістку на відправлення до військової частини, настає кримінальна відповідальність у разі відмови.

Хто може вручати повістки в Україні

Законодавством не встановлено місце, в якому можуть вручити повістку. Відповідно до пункту 56 Положення оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних територіальних центрів комплектування.

Вручення повісток здійснюють уповноважені на це особи:

представники органів місцевого самоврядування;

керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;

представники закладів освіти;

посадові особи районного (міського) ТЦК.

Омбудсмен України Дмитро Лубінець підкреслив, що громадяни мають право перевіряти документи уповноважених осіб перед вручення повісток. Це має бути розпорядження начальника ТЦК та документи, які доводять роботу в ТЦК або органах місцевого самоврядування.

Кого мобілізують першочергово і чи всіх відправляють на фронт

Представники Сумського обласного ТЦК запевняють, що повістка не означає негайну мобілізацію. Як зазначив офіцер відділу обліку Сумського обласного ТЦК Роман Яременко, також часто приходять розпорядження про доукомплектування тилових частин.

За словами офіцера ТЦК, військові деяких бойових частин на передовій фактично жодного разу не брали участі в бойових діях.

Військові в таких частинах займаються доставкою боєприпасів або готування їжі чи розвідкою.

«Дуже багато розпоряджень надходить на доукомплектування саме частин, які є тиловими, які забезпечують підрозділи на передовій», ― підкреслив Роман Яременко.

Також, міністр оборони Олексій Резніков пояснив, зараз мобілізують військовозобов'язаних без досвіду військової служби.

До відправки на фронт чоловіків мають навчити. Як пояснив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач, є дві категорії чоловіків, які можуть проходити навчання. Це навчання для військових триває мінімум місяць для звичайної стрілецької спеціальності, і близько двох місяців для особливих спеціальностей.

nv.ua

EXMO affiliate program