Шольц каже, що Німеччина готова надати гарантії безпеки для України, але не такі ж, як у НАТО

6 июля 2022 г. в 22:47

Шольц каже, що Німеччина готова надати гарантії безпеки для України, але не такі ж, як у НАТО

Німеччина готова пообіцяти Україні гарантії безпеки та обговорює їхній формат з іншими країнами. Але вони не будуть такими ж, як у НАТО.

Про це сказав канцлер Німеччини Олаф Шольц, відповідаючи на питання депутатів у Бундестазі, передає газета Süddeutsche Zeitung.

Зазначається, що Шольц пообіцяв надати Україні довгострокові гарантії безпеки, але не автоматичну військову допомогу в разі нападу. Який саме вигляд такі гарантії можуть мати, Берлін зараз обговорює з іншими державами та Україною.

Канцлер каже, що, очевидно, гарантії не можуть бути такими ж, як прописано у Статті 5 договору НАТО, в якій ідеться про те, що напад на одну країну є нападом на всі країни Альянсу.

Шольц вважає, що, найімовірніше, вони мають бути «адаптовані до конкретної ситуації». Більше деталей він не надав, але зазначив, що можна використати «високоефективні санкції» проти росії.

Гарантії України

Україна веде переговори з представниками рф із перших днів повномасштабного російського вторгнення.

Представники Туреччини, Італії, Німеччини та Польщі раніше заявляли, що готові стати гарантами. Проте з публічними обіцянками взяти на себе зобов'язання в разі необхідності застосувати збройну силу вони не квапляться.

Так, міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що гарантії за зразком 5-ї статті НАТО не готова давати не лише Туреччина, а й США, Велика Британія та Канада. А прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон уточнив, що бачить ці гарантії лише через надання озброєння, навчання українських військових та обмін розвідувальними даними.

Водночас українська влада зазначала, що Україна зберігає свій курс на вступ до НАТО.

hromadske.ua

EXMO affiliate program