Втрата 30 сіл та боязнь розправи. Порошенко запропонував 7 кроків для уникнення російської пастки на Донбасі (відео)

10 октября 2019 г. в 08:10

Втрата 30 сіл та боязнь розправи. Порошенко запропонував 7 кроків для уникнення російської пастки на Донбасі (відео)

Експрезидент розкритикував "формулу Штайнмаєра".

Колишній президент України і народний депутат Петро Порошенко негативно ставиться до дій нинішньої влади щодо вирішення ситуації на Донбасі. Мовляв, українська сторона може потрапити в російську пастку.

"З відходом на міфічні позиції 2016 року (розведення військ на Донбасі. – ред.) ми втрачаємо близько 30 населених пунктів і низку ключових висот. Там за кожний метр заплачено життям українських героїв. Тепер військових готують до того, щоб вийти з облаштованих позицій у чисте поле. Це – наслідки розведення військ за так званою "формулою Штайнмаєра". Проукраїнськи налаштовані місцеві жителі – теж шоковані. Вони бояться розправи. Влада має сказати суспільству правду хоча б через пів року після президентських виборів. Простих рішень - немає. Завершити все швидко - неможливо. Я сам колись мусив це визнати", - зазначив Порошенко.

Експрезидент запропонував сім кроків, які, за його переконаннями, варто зараз зробити, щоб уникнути російської пастки:

1. Наполягати на принципах "спершу - безпека", "нічого не погоджено, поки все не погоджено" і "тільки через безпеку до виборів".

2. Сумнозвісна "формула Штайнмаєра", раз вже на неї погодилася влада, має розглядатися лише як складова "дорожньої карти" виконання Мінських домовленостей. Включно з виведенням російських військових, техніки та зброї, роззброєнням незаконних мілітарних формувань, переходом українсько-російського кордону під наш контроль.

3. Відведення - лише за умови сталого і всеохопного припинення вогню. Лінія розмежування зафіксована у Мінську 19 вересня 2014 року. Росія та бойовики мають повернути дві з половиною тисячі кілометрів, це пряма вимога Мінська.

4. Моніторингова місія ОБСЄ має отримати безперешкодний і повний доступ до всієї окупованої території та встановити постійний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

5. Слід створити підгрупу з питань кордону в рамках Тимчасової контактної групи у Мінську.

6. Наполягати на розгортанні багатонаціональних миротворчих сил ООН на всій території окупованого Донбасу.

7. На території ОРДЛО має бути відновлено оподаткування в рамках правового поля України, а також фінансова і банківська системи, повернута українська власність. Лише це дасть підстави і можливість повною мірою відновити соціальне забезпечення регіону.

тсн

EXMO affiliate program