12 років в очікуванні вироку: хірурга з Кропивницького судили за смерть дитини

1 февраля 2023 г. в 21:00

Лікаря дитячого хірургічного відділення Обласної дитячої лікарні у Кропивницькому Сергія Правди суд першої інстанції визнав винним у смерті дитини. Наразі лікар подав апеляцію.

Згідно з Єдиним держреєстром судових рішень, 25 січня Ленінський райсуд Кропивницького виніс вирок хірургу Кіровоградської обласної дитячої лікарні Його визнаали винним за частиною 2 статті 140 Кримінального кодексу – неналежне виконання професійних обов'язків, яке спричинило смерть дитини.

Згідно з матеріалами справи, йдеться про випадок, який стався у квітні 2011 року.

Тоді до лікарні батьки з Бобринця привезли свою доньку, якій ще не було двох років. У дівчинки діагностували вроджену аномалію розвитку шлунково-кишкового тракту – так звана хвороба Гіршпрунга. Хірург призначив медикаментозне лікування та клізми для підготовки до процедур, але з порушенням протоколів лікування. Дитині стало гірше, про що повідомили Сергію Правді.

«Діючи злочинно недбало, проявляючи несумлінне ставлення до виконання своїх професійних обов`язків, не надав належної оцінки факту погіршення самопочуття, не оцінив ускладнення перебігу захворювання у зв`язку з тяжкою реакцією на клізму, не забезпечив постійне медичне спостереження за дитиною, не розпорядився щодо припинення проведення клізм та відтермінування проведення процедури іригографії», – зазначається у матеріалах справи.

Після проведення іригографії дитині стало зовсім зле: температура підскочила до 41,4 градусів, почалися конвульсії. Дитина впала в кому, а 26 квітня 2011 року лікарі констатували смерть.

Почалося розслідування, і через вісім років, у березні 2019 року судово-медична експертиза визнала, що дитина померла внаслідок неправильно призначених Сергієм Правдою клізм, які не відмінив навіть після того, як дитині стало гірше і не був присутнім під час проведення іригографії.

Вирок суд першої інстанції ухвалив через 12 років після смерті дівчинки: Сергія Правду визнали винним у професійній недбалості, яка призвела до смерті дитини.

За час досудового розслідування і самогосудового процесу запобіжний захід хірургу не обирався і він продовжував роботу.

Покаранням для медика суд призначив позбавлення волі строком на 3 роки з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з лікарською діяльністю, строком на 3 роки, але без реального ув'язнення через завершення терміну давності.

«Звільнити від відбування призначеного судом покарання у зв`язку із закінченням строків давності», – йдеться в ухвалі суду.

Також, за цим рішенням Обласна дитяча лікарня має відшкодувати рідним загалом 760 тисяч гривень моральної шкоди та 89 834 гривень – матеріальної.

Наразі вирок ще не вступив у силу, адже була подана апеляційна скарга. До розгляду апеляції рішення суду першої інстанції не ступає у силу, а людина вважається невинуватою.

Як пояснив «Гречці» генеральний директор обласної дитячої лікарні Василь Хорощак, Сергія Правду не відсторонювали від посади під час розслідування, адже його провина на той час ще не була доведена.

«Судове рішення ще не вступило у законну силу і тому лікаря ніхто відсторонювати від посади не буде, бо для цього немає приводу. По- друге, лікар подав апеляцію на це рішення і вона буде розглядатися», – сказав Василь Хорощак.

Людина вважається невинною, поки обвинувальний вирок не вступить у силу після розгляду у судах відповідних інстанцій.

gre4ka.info

EXMO affiliate program