А як же "руській мір": до Європи масово тікають колаборанти з Херсонщини

11 января 2023 г. в 15:00

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Колаборанти з Каховки і Нової Каховки селяться у Європі, сподіваючись, що про їх чорні справи на Батьківщині забудуть.

Так, прихисток у елітній Швейцарії в листопаді 2022 року знайшла собі директорка Новокаховського професійного електротехнічного ліцею, колаборантка Олександра Карпенкова. Це єдина з керівників закладів профтехосвіти Нової Каховки, що добровільно співпрацювала з окупантами.

Ще в липні 2022 року очолюваний нею ліцей готувався до нового навчального року за «російськими програмами». Заклад було перереєстровано за окупаційними вказівками як «государственное бюджетное образовательное учреждение среднего профессионального образования Херсонской области «Новокаховское техническое училище № 7».

«Після того як у жовтні окупанти розпочали так звану «евакуацію» з Нової Каховки, Олександра Карпенкова переїхала до Швейцарії. В цій країні, а також в Ізраїлі давно проживають її діти. Однак на цьому вона не зупинилась і звернулася до представників різних українських структур, аби ті допомогли їй виплутатися з історії про державну зраду. Директорка ліцею бідкалася, що її, мовляв, «біс поплутав». Та на Херсонщині цю історію навряд чи забудуть, тим більше, що вона абсолютно не приховувала свою співпрацю з ворогом», – розповіли ЦЖР мешканці Нової Каховки, які близько знайомі з Олександрою Карпенковою.

До іншої європейської країни – Латвії – переїхала депутатка Каховської міської ради від «Опозиційної платформи – За життя» Наталя Біжан.

Раніше вона працювала медсестрою однієї з каховських лікарень. А в квітні 2022 року вже продавала в місцевій аптеці завезені з окупованого Криму медикаменти.

Сама Наталя Біжан і її рідні в цьому не бачать нічого протизаконного. Хоча як депутатка міськради вона складала присягу - дотримуватися Конституції та законів України.

Через Естонію до Іспанії виїхав ще один колаборант з Каховки - Костянтин Рубцов, який працював в окупантській дитячо-юнацькій школі тренером карате-шокотан і знімався в російській пропаганді, як ми писали раніше.

Тепер Рубцов живе в іспанському місті Аліканте під вигаданим прізвищем «Абрамов» і шукає роботу тілоохоронця. А на своїх сторінках в соцмережах пише «Слава ЗСУ!».

Найчастіше колаборанти з Херсонщини виїжджають до окупованого Криму і Росії. Але там все зовсім не так, як орґписували адепти "руського міра". Наприклад, після втечі зі свого великого будинку в Токарівці Дар’ївської територіальної громади Херсонського району гауляйтерці цього села Лідії Шарварли дали розвалену стару хату в Краснодарському краї РФ.

t.ks.ua

EXMO affiliate program