Афера з банківськими картками: українцям пояснили, як покарати кібершахраїв

9 февраля 2018 г. в 23:50

Відвідувачам барів чи ресторанів, які стали жертвами шахраїв, що використовують фальшиві термінали оплати, в першу чергу потрібно звертатися до свого банку та кіберполіції.

Такі поради дав експерт з кібербезпеки Влад Стиран.

Зазначимо, що шахраї за допомогою офіціантів і інших людей, які можуть проводити розрахунок клієнтів, підміняють термінал оплати на спецпристрій, що робить копії банківських карт і зчитує пін-код.

"Потрібно звернутися в банк і відмовитися від цих платежів. Швидше за все, якщо банк цивілізований, то він вам все це спише, тобто боргів у вас не буде", - пояснив Стиран.

Крім того, про це варто оповістити і правоохоронців.

"Також я просив би звертатися до кіберполіції, вона у нас тепер є і до неї потрібно звертатися, оскільки у них статистика якась не дуже реалістична, щось дуже мало звернень. Вони повинні отримувати всі ці дані, повинні реагувати і робити певні висновки", - вважає експерт.

При цьому Стиран не радить звертатися до закладу, де можливо орудує злочинець.

"Приходити в заклад і влаштовувати там якісь розбірки не дуже дієво. По-перше, ви можете сполохати шахраїв, і вони звідти втечуть. Можливо, вже ведуться оперативні дії щодо таких випадків, і ви не перший, хто звернувся в кіберполіції. Тому варіант зі зверненням до закладу я б відкинув", - резюмував він.

Обозреватель

EXMO affiliate program