Атаки росії проти України стають дедалі жорстокішими (відео)

18 сентября 2022 г. в 01:30

Виявлення масових поховань мирних жителів та камер тортур у щойно звільненому Ізюмі підтверджує попередні оцінки ISW про те, що звірства в Бучі були не окремими інцидентами, а скоріше шаблоном російських дій на окупованих територіях. Генштаб України опублікував 16 вересня зображення місця масового поховання в Ізюмі Харківської області та зазначив, що президент України Володимир Зеленський заявив, що на цьому місці перебуває понад 400 тіл зі слідами тортур та жорстокості, пишуть аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Міністерство реінтеграції України повідомило, що жертв військових злочинів в Ізюмі може бути більше, ніж у Бучі. Глава Нацполіції України Ігор Клименко заявив, що українська влада виявила 10 російських катівень у Вовчанську, Куп’янську, Балаклії та Ізюмі. Повідомляється, що один застінок знаходився в Балаклійському РУВС, де «росіяни були в масках і катували мирних жителів оголеними електричними проводами», за словами начальника Головного управління Нацполіції в Київській області Андрія Небитова.

У квітні 2022 року науковець ISW Наталія Бугаєва попередила, що «Буча — це видимий мікрокосм навмисної терористичної кампанії росії проти українців. Подібні навмисні злочини відбуваються на окупованих росією територіях України». Українські офіційні особи, ймовірно, продовжуватимуть знаходити докази військових злочинів та звірств росії у міру того, як українські сили звільняють окуповані території.

Президент росії володимир путін, схоже, погрожував посилити атаки на українську громадську інфраструктуру, якщо українські атаки на російські військові позиції на території російської федерації продовжаться. Путін сказав, що Росія «досить стримано реагує» на українські «терористичні акти і спроби завдати шкоди нашій цивільній інфраструктурі» під час прес-конференції після засідання Шанхайської організації співробітництва 16 вересня. Він продовжив, «зовсім недавно російські збройні сили завдали пари чутливих ударів», які є «попереджувальними пострілами», і пригрозив, що можуть наступити серйозніші атаки.

Путін прямо не згадав про удари української сторони по базі російської 3-ї мотострілецької дивізії під Валуйками, які відбулися 16 вересня, і не пояснив, про які дії росії він говорив. Але за останні кілька тижнів російські сили почали частіше вдаватись до нападів на громадську інфраструктуру по всій Україні, тоді як представники російських ЗМІ все частіше закликають до таких атак.

Коментарі путіна, ймовірно, є частково відповіддю на критику з боку російських блогерів, які критикували Кремль за нездатність захистити російську територію та за нездатність адекватно відреагувати. Один військовий блогер запитав, чи вважає Кремль Білгородську область, як і раніше, частиною росії, частиною зони «спеціальної військової операції» чи частиною України. Інший звинуватив у нападі України на Валуйки так зване «перегрупування» російських військ (маючи на увазі визначення, яке МО росії використало для опису розгрому російських військ у Харківській області) та попередив, що нове «перегрупування» може дозволити українським силам атакувати інші важливі для росії райони. Путін все частіше виявляє рішучість умиротворити блогерів та виборців, з якими вони спілкуються та від імені яких вони пишуть, навіть за рахунок російських військових та Міністерства оборони росії.

Український центр опору попередив 16 вересня, що російські сили планують здійснювати атаки під чужим прапором на цивільне населення на окупованій Росією Україні та закликав українців на окупованих територіях уникати громадських місць у період з 17 по 20 вересня. У Центрі опору припустили, що подібні теракти під фальшивим прапором можуть бути спробою «відвернути увагу світової громадськості від поразки у Харкові та від розкриття військових злочинів росії» у звільнених районах.

Ключові висновки:

Виявлення масових поховань та камер тортур у звільненому Ізюмі підтверджує попередні оцінки ISW про те, що звірства у Бучі були шаблоном дій росії на окупованих територіях, а не аномалією.

путін, мабуть, пригрозив активізувати атаки росії на українську цивільну інфраструктуру, якщо Україна продовжить повідомляти про атаки на військові об’єкти в росії.

Український центр опору попередив, що в період з 17 по 20 вересня російські сили можуть здійснювати атаки під фальшивим прапором на окупованих територіях.

16 вересня українські війська захопили все місто Куп’янськ, продовжуючи наступальні операції на схід від річки Оскіл.

Повідомляється, що в ніч із 15 на 16 вересня українські сили обстріляли цілі у Валуйках Білгородської області росії.

Українські сили завдали удару по окупаційному штабу росії в Херсоні, ймовірно, з використанням HIMARS, і продовжують наземні дії в трьох районах Херсонської області в рамках південного контрнаступу.

Російські чиновники гуртуються навколо призову чеченського лідера Рамзана Кадирова до «самомобілізації» на місцевому рівні для надання додаткових сил російської армії.

Кампанії з примусової мобілізації, ймовірно, виснажують чоловіче населення у так званих «днр» та «лнр».

Швидка та скоординована російська інформаційна відповідь дозволяє припустити, що українські партизани можуть не нести відповідальності за вбивство 16 вересня «генерального прокурора лнр» та його заступника.

sprotyv.info

EXMO affiliate program