Авіакатастрофи у Брянській області РФ: усі версії падіння повітряних суден (відео)

14 мая 2023 г. в 07:00

Офіційних пояснень масових катастроф бойової авіаційної техніки держави-агресорки досі немає.

У суботу, 13 травня, російські Telegram-канали повідомили про аварії двох вертольотів Мі-8 та літаків Су-34 та Су-35 у Брянській області РФ, внаслідок чого загинули 9 російських льотчиків. Якщо катастрофи чотирьох повітряних суден підтвердяться, це буде найбільша одноденна втрата російської авіації від початку повномасштабної війни з Україною. Офіційних пояснень масового падіння бойової авіаційної техніки держави-агресорки досі немає.

tsn.ua зібрав головні версії, які розглядаються у Мережі.

“Дружній вогонь”

Першою версією, яка з’явилася в українському сегменті соцмереж, було те, що літаки та вертольоти були збиті “дружнім вогнем” ППО Росії. Згодом цю ж версію обережно підтвердили Z-пабліки.

Можна тільки уявити фаховий рівень операторів російської ППО, які не змогли розпізнати свої літаки та гелікоптери у групі літальних апаратів, які летіли на відносно великій висоті у різних районах Брянської області.

“Наші дрони не бачить і не збиває, а свої літаки та гелікоптери збивають, витрачаючи дорогі ракети ППО”, - йдеться у дописі Pravda Gerashchenko.

Далекобійні ракети української ППО

Оскільки відстань від кордону України до найдальшого місця падіння вертольота у селі Волкустичі Брянської області становить майже 50 кілометрів, російські диванні “воєнкори” припускають, що для знищення повітряних цілей було застосоване далекобійне ППО ЗСУ – Patriot, NASAMS чи С-300

В одному із Z-каналів пишуть про “засідку” у прикордонній зоні, до якої було заздалегідь перекинуто такі засоби, які дозволили вразити ворожу авіаційну групу.

Однак, названі установки надто цінні для захисту неба, щоб ризикувати їх встановленням у близькості до кордону з РФ, де їх могли легко виявити різними засобами розвідки.

Модернізована українська авіація

Російський телеграм-канал "Рибар" висловив версію , що авіагрупу ПКС РФ могли вразити з території України модернізовані польські МіГ-29.

Мовляв, їх переобладнали під застосування американських ракет середньої дальності AIM-120, постачання яких, буцімто, відбулося, без оголошення.

Ракети AIM-120 здатні вражати цілі із дальністю до 70 кілометрів.

Диверсанти із ПЗРК

Telegram-канали Mash та Baza написали, що у Брянській області розшукують диверсантів.

Очевидно, російські силовики підозрюють, що літальні апарати збили з території Росії за допомогою переносних зенітних ракетних комплексів (ПЗРК).

Однак, на одному з відео видно влучання у вертоліт великої ракети, яка за габаритами явно перевищує ракету переносного комплексу.

Крім того, опубліковано фото лопаті гвинта збитого у Клинцях вертольота, на якій видно сліди від великих елементів, які відсутні у ракети ПЗРК.

Офіційна тиша

У Міноборони РФ поки не оголосили про причини падіння авіаційної техніки у Брянській області.

Наразі єдиним офіційним коментарем, який отримали пропагандисти ТАСС від місцевих екстрених служб, була інформація про “пожежу двигуна” у гелікоптері, який впав у згаданих Клінцях.

Однак, на відео падіння бойового вертольота видно, що “пожежа” підлетіла і врізалася у Мі-8, після чого він задимів.

EXMO affiliate program