"Батальйон Мальдіви" йде в "контрнаступ": мажор отримав повістку і "нацькував" прокуратуру на військових

31 августа 2022 г. в 08:00

Військовослужбовців Голосіївського району викликали до прокуратури після того, як вони спробували призвати на військову службу службу ексдепутата Київоблради, співробітника консульства Мальдів Гліба Лірника, якого у ЗМІ називають "мажором" (його батько – мультимільйонер).

Лірник і його офіційний представник називали цілу низку причин, з яких чоловік не може бути призваний в армію : коронавірус, робота в консульстві Мальдів і нібито статус батька-одинака (який не підтвердився).

Проте ексдепутат не лише уникнув мобілізації, а й вирішив помститися військовим. За інформацією OBOZREVATEL, на прохання Лірника Дарницька спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сферах почала викликати співробітників військкомату та нібито планують притягнути їх до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Вже після вручення повісток Лірник незаконно виїхав за межі України. Зараз він знаходиться у Барселоні (і, ймовірно, публікує звідти фото у своїх соцмережах), проте це не заважає йому організовувати переслідування співробітників військкомату. Військові припускають, що прокурори пішли на такі дії "не безкоштовно", хоч доказів корупції немає.

При цьому розслідування можливих злочинів з боку Лірника з якоїсь причини було закрите. Як повідомили співрозмовники у поліції, проводилося розслідування в рамках провадження №12022100010000714 (ухилення від призову), крім того, Лірника перевіряли на можливе використання фальшивого документа . Проте за кілька місяців провадження закрили, незважаючи на надані військкоматом підтвердження ухилення від мобілізації. За даними наших джерел, справа була закрита за ініціативою зампрокурора Києва Олександра Кравця. Після цього, до прокуратури почали викликати військовослужбовцій самого військомату.

Так, Лірник під час мобілізації не з'явився у військкоматі, а коли на його адресу реєстрації прийшов повістка, замість екс-депутата до військкомату прийшов його адвокат. Екс-депутат нібито захворів на коронавірус (пред'явили довідку від однієї з лабораторій). Лабораторія цієї інформації не підтвердила: там у відповідь на запит заявили, що не проводили дослідження аналізів Лірника.

Крім цього, Лірник також заявляв, що не може бути призваним, оскільки він самостійно виховує дитину (проте виявилося, що мати свої зобов'язання виконує), а також надав довідку про те, що він працює в консульстві Мальдів. До речі, консульство очолює його батько.

Співрозмовники також заявляють, що сам Лірник погрожував співробітникам військкомату (проте у матеріалах розслідування цих фактів немає). Чому поліція закрила розслідування, не відомо. Неофіційно силовики припускають, що вплинути на таке рішення міг серез Кравця батько-мультимільйонер ухилянта. Однак ця інформація нічим не підтверджена.

OBOZREVATEL звертається до прокурора Києва Олега Кіпера та генарального прокурора Андрія Костіна з проханням прокоментувати: чи знають вони про те, що їх підлеглі організували закриття кримінальної справи проти Лірника та переслідування співробітників військкомату через те, що вони спробували призвати на військову службу "мажора"? Також ми просимо прокурора розібратися в ситуації та дати свою оцінку тому, що відбувається.

EXMO affiliate program