Батальйон "Відень": як живуть українські віп-"біженці" в Австрії, серед яких судді й нардепи (відео)

24 сентября 2022 г. в 15:00

Українські віп-біженці під час війни обрали одним зі своїх улюблених місць поза межами держави австрійську столицю Відень. На одних і тих самих вулицях, у ресторанах і готелях там можна зустріти і народних депутатів, і суддів, і бізнесменів.

Саме Відень обрали українські елітні "біженці" через високий рівень життя там і оптимальну відстань від кордонів держави.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів "Української правди" з назвою "Батальйон Відень".

"Ми публікуємо всіх, кого нам вдалося зафіксувати протягом кількаденного відрядження до столиці Австрії. Можливо, це допоможе полегшити роботу правоохоронців на цьому стратегічному напрямку", – йдеться в матеріалі видання.

Ексголова КСУ Тупицький

Зокрема, у центрі Відня журналісти помітили ексголову Конституційного суду України Олександра Тупицького, який їхав у білому BMW. За даними Офісу генпрокурора, маючи призовний вік, він незаконно залишив територію України під час дії воєнного стану. За даними журналістів, в австрійській столиці Тупицький мешкає близько пів року.

На запитання про те, що ексголова КСУ робить у Відні, він відповів, що проживає там.

"Яка різниця – Відень чи не Відень?" – відповів Тупицький на запитання, чому обрав саме це місто.

Він також запевнив, що не має там власної нерухомості, а орендує квартиру.

"У моєї дружини були складнощі з пологами, тому вона ухвалила рішення виїхати і народжувати за кордоном. Тому я виконав свій, ну, не те, що обов’язок, я мав так вчинити, щоб не покинути ні дітей, ні дружину, і виїхати разом з ними за кордон", – пояснив причини свого виїзду з України ексочільник КСУ.

Проте, за даними журналістів "Радіо Свобода, офіційно Тупицький український кордон не перетинав. Коментуючи свій виїзд, він сказав, що має довідку про те, що не підлягає мобілізації, "тому я виїжджав, вважаю, на законних підставах". Суддя також повідомив про "довідку" про те, що пройшов прикордонний контроль в Угорщині. За словами Тупицького, у Відні він перебуває у статусі біженця і має відповідні документи про це.

Нагадаємо, у травні ексголову КСУ було оголошено в міжнародний розшук, а в липні – заочно заарештовано.

На питання про те, коли планує повернутися до України, Тупицький відповів: "Коли закінчиться війна або коли з’являться можливості моєї безпеки. Уявіть, коли сьогодні така ситуація, як я вам розповів, і уявіть, що я був би зараз на території України. Мене б заарештували? Я думаю, що аж бігом".

Попри те, що у Відні суддя мешкає у квартирі, що за п’ять хвилин ходьби від центральної площі, він бідкається на те, що в Україні його позбавили довічного державного утримання.

Нардеп Холодов

Зустріли журналісти у столиці Австрії і нардепа від "Слуги народу" Андрія Холодова, який є кумом екснардепа Віктора Медведчука. Повідомляється, що маєток Холодова розташований за кілька хвилин від маєтку олігарха Дмитра Фірташа.

Журналісти зафіксували нардепа під час його повернення з сім’єю до маєтку того дня, коли в Києві саме відбувалося засідання парламенту. З очевидних причин Холодов пропустив це і попереднє засідання. До речі, на відео вдалося зафіксувати, як на авто політика виписували штраф за паркування в неналежному місці.

У розмові з журналістами Холодов зізнався, що пропустив засідання Ради, і пояснюючи причину, сказав: "А я у Відні тут на постійно. Є причини мої особисті". Нардеп відмовився відповідати, скільки вже часу перебуває в цьому місті.

Зауважимо, що у квітні "УП" писала про виїзд політика за кордон. Тоді у "Слузі народу" заявили про таємну гуманітарну місію Холодова. Окрім того, Україну залишив і 25-річний син нардепа Філіп Холодов. Наразі невідомо, чи повернувся він до країни.

За кілька днів після розмови з журналістами Холодов написав у Мережі, що перебував у Відні, та опублікував фото з представниками австрійського благодійного фонду.

Проросійський політик Мураєв

За даними журналістів видання, у Відні також мешкає проросійський політик Євген Мураєв. Там вдалося зафіксувати на відео його дружину Катерину. Журналісти намагалися зателефонувати до Мураєва і залишили повідомлення, але він так і не відповів.

Елітні авто сина Коржа

Під віденським готелем Hilton медійники помітили Rolls-Royce та Mercedes Geländewagen з українськими номерами. За даними джерел "УП" у правоохоронних органах, Rolls-Royce зареєстрований на сина Віктора Коржа, який був нардепом від "Партії регіонів", міністром сім’ї, молоді та спорту в уряді Віктора Януковича, заступником голови Київської держадміністрації, радником голови МВС Арсена Авакова, а наразі є віцепрезидентом Олімпійського комітету та заступником керівника фізкультурно-спортивного товариства "Динамо".

Зазначається, що 2019 року СБУ затримала водія Коржа на вимаганні хабаря, але до суду справа так і не дійшла.

Соратники і дружина бізнесмена Петровського

Також на вході до Grand Hotel журналісти помітили соратників дніпровського бізнесмена Олександра Петровського: це брати Адамадзе та чоловік на прізвисько "Антік". Також було зафіксоване авто BMW брата Петровського, на якому їздить дружина бізнесмена. Його самого журналісти так і не зустріли у Відні, проте за даними їхніх джерел, Петровський залишив Україну на початку повномасштабного вторгнення.

У травні австрійські ЗМІ повідомляли про побиття групою українських молодиків місцевих таксистів через місця для паркування. За даними джерел "УП", учасниками бійки були молодики, пов’язані з сином Петровського, який також переїхав до Відня з Дніпра.

Журналісти зауважили, що у столиці Австрії загалом можна помітити багато елітних автомобілів на українських номерах, і місцеві жителі дивуються таким заможним українським біженцям.

EXMO affiliate program