Блокування українських ботів у Telegram: що це було та чи відмовиться Україна від соцмережі (Відео)

30 апреля 2024 г. в 09:55

Про це повідомляє агенція "Ройтерз" із посиланням на неназваного представника Telegram. Буцімто боти були тимчасово вимкнені через помилковий результат. Відтак їх згодом відновили. Вночі соцмережа заблокувала низку українських чатботів. Зокрема, Служби безпеки, Головного управління розвідки та Мінцифри. Йдеться про інструмент у мережі Telegram, за допомогою якого можна було передавати для ЗСУ координати ворога чи інформацію про переміщення техніки. Що означає це блокування і чи відмовиться Україна від мережі, створеної росіянином – журналістка "5 каналу" Ганна Рибалка запитувала в експертів.

Інструменти, які допомагали у боротьбі з ворогом, заблокував Telegram. У ніч проти понеділка у ГУР заявили – головний бот розвідки, офіційний бот Служби безпеки, а також бот Мінцифри "єВорог" – не працюють.

"Керівництво платформи Telegram необґрунтовано заблокувало низку офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії росії проти України, в тому числі, заблоковано "Головний бот розвідки". Це відбулося всупереч правилам та публічним заявам, які керівництво Telegram публічно декларувало", – повідомили у ГУР МОУ.

Про блокування свого бота заявив і легіон "Свобода Росії". У мережі, зокрема в російськомовних пабліках, почали пов'язувати блокування ботів із критикою української влади на адресу месенджера Telegram. Зокрема, заяви щодо можливого блокування цієї соцмережі в Україні. У Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова це заперечили.

"Ця критика триває майже пів року. Критичні зауваження з боку Головного управління розвідки, Служби безпеки України були ще раніше. І якщо дивитися по хронології подій, то чомусь це сталося після того як у співпраці з платформою Apple вдалося добитися блокування певних російських пропагандистських ботів і акаунтів. І цілком логічно, що це хронологічно це пов'язано з цим кроком", – вважає голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Голова профільного комітету наголошує – блокування лише засвідчило, наскільки Telegram тісно співпрацює з російськими спецслужбами. І за потреби – виконуватиме забаганки ворога.

"Засновнику і власнику соцмережі Telegram Павлу Дурову потрібно було показати російській стороні, з якою він точно, за даними СБУ, має зв'язки, потрібно було показати аналогічні дії. Завжди потрібно розуміти що ця мережа пов'язана з рос владою. всі, які не пов'язані, в росії заборонені", – зазначає голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

24 квітня засновник Telegramу анонсував – мережа блокуватиме облікові записи та боти, які збирають координати для цільових ударів або публікують особисту інформацію із закликами до насильства. Росіянин, який нині мешкає в Еміратах, каже – не хоче, щоб Telegram був інструментом насильства. Показово, що після блокування українських чатботів, де можна передавати координати, аналогічні російські не заблокували. Про це написав Telegram-канал із понад двома мільйонами підписників – Миколаївський Ваньок, який називають наближеним до голова Миколаївської ОВА.

"Ситуація однобока. Ми знайшли понад 15 аналогічних р**снявих ботів, які, звісно, ніхто не блокував. Натомість українські боти з "галочкою", яку видає сам Telegram, були знесені. Робимо висновки", – заявив "Миколаївський Ваньок".

"Належність до співпраці з ФСБ Дурова і Telegramа особисто я у цьому не сумніваюсь. Це факт, неочевидний усім. Але цьому існує безліч непрямих доказів. Такий "суворий" борець з режимом. спокійно продає гаманцю Кремля вконтактє, він спокійно з цими грошима виїжджає в Лондон, ніхто там з "Новічком" за ним не бігає", – пояснює експерт з цифрової безпеки Костянтин Корсун.

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні діють кілька офіційних чат-ботів. Вони є в розвідки, СБУ та Мінцифри, зокрема, на порталі державних послуг – "Дія". За допомогою такого інструменту можна анонімно передати ЗСУ координати ворожої техніки чи її пересування на тимчасово окупованих територіях.

"Говорили дуже давно, що використовувати платформу, яка контролюється одноосібно фактично вихідцем з росії, доволі небезпечно. Ми зараз бачимо наслідки. Проблема в тому, що ми йдемо туди, де є аудиторія. Тобто люди, які цим користуються і корисні нам з точки зору війни, ми хочемо отримати від них якусь інформацію", – наголошує експерт з питань цифрової безпеки Павло Бєлоусов.

Через десять годин після блокування у Центрі протидії дезінформації, а також Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомили – офіційні боти Головного управління розвідки та Служби безпеки, а також бот Мінцифри "єВорог" поновили роботу. Водночас, дії мережі Telegram в інтересах Росії вкотре порушили питання, коли Україна заблокує Telegram.