Боєць полку «Азов» з Вінниччини розповів про 44 дні російського полону в горезвісній Оленівці (Відео)

1 сентября 2022 г. в 09:30

28-річний боєць полку "Азов" Денис Чепурко один із тих, кого вдалося обміняти з російського полону. Під час боїв з "Азовсталь" захисник з позивним "Манго" втратив частину руки. Хлопцеві з села Городківка Вінницької області досі важко повірити, що він вибрався з ворожих катівень.

Про бої за Маріуполь та полон у "Оленівці" чоловік розповів журналістці Яніні Соколовій.

Денис перевівся до Азову у 2019 році. Танкіст разом з своїм екіпажем стримували стрімкий наступ росіян в перші дні великої війни. В одному з бої двом українським танкам довелося протистояти колоні з близько двадцяти ворожих машин. Під час оборони "Азовсталі" хлопець втратив частину руки, яку відірвало після "прильоту" 120 міни.

Вінничанин один з тих, хто після виходу з заводу провів 44 дні у полоні. Заключення проводив у горезвісній Оленівці. Його вдалося обміняти та доставити на підконтрольну Україні територію.

"Допити проводили щоденно: ФСБ, Слідчий комітет РФ, ДНР, ЛНР... У більшості вони хотіли, щоб ми давали фальшиві свідчення на своїх командирів, ніби "Азов" вчиняв теракти у Маріуполі. Всі свої дії, які вони зробили, хотіли повісити на нас. Можу сказати, що в спілкуванні російські солдати виглядали лояльнішими ніж представники ДНР. Ці були готові на місці нас різати та розстрілювати. Я не знаю яка в них там пропаганда, що їм там брешуть, але вони України не хочуть", - розповідає боєць.

Денис згадує, що представники Червоного хреста обіцяли їм звільнення за два-три місяці. Проте росіяни відверто говорили, що не випустять з полону всіх, особливо офіцерів. Щоранку ув'язненим вмикали гімн росії. Не обходилося і без тортур.

"Манго" потрапив на обмін, тому що мав поранення. Перевезення кілька разів скасовували, тому захисники не вірили, що все насправді. Переконалися, що справді їдуть додому лише коли побачили український прапор.

vinbazar

EXMO affiliate program