«Бойовики вели на розстріл», — розвідник розповів, як 5 років працював на Україну на окупованому Донбасі (Відео)

29 ноября 2019 г. в 21:56

Офіцера української військової розвідки Едуарда Матюху, який 5 років працював на Україну на окупованому Донбасі, бойовики кілька разів виводили на розстріл і лише за щасливим збігом обставин не розстріляли.

Про це сам співробітник ГУР Міноборони України Едуард Матюха після спецоперації з повернення на підконтрольну Україні територію розповів в інтерв’ю ТСН.

«Слава Богу, досі я живий, це дуже важко згадувати… Коли виконуєш завдання — це цікаво. Коли починаєш підсумовувати свою діяльність, обсяги та рівень безпеки на той час, сумарно — це вже нецікаво», — сказав український розвідник, відмовившись розповісти подробиці про те, як йому вдалося вціліти між бойовиками.

Про те, що стане так званим «народним мером» Горлівки при її окупації на початку «руской весни» Матюха, зізнається, знав заздалегідь і повідомив про це Головне управління розвідки Міноборони України, щоб на «посаді» серед бойовиків здобувати важливі для України розвіддані.

«Я знав, що буде війна на Донбасі, я до неї готувався», — сказав Едуард Матюха.

Він розповів, що особисто спілкувався з багатьма російськими окупантами, які були кадровими російськими військовими і співробітниками ФСБ і ГРУ РФ, щоб здобути цінні для України дані.

З одіозним «атаманом» так званого «Всевеликого війська Донського» Миколою Козіциним, який у 2014-15 роках воював зі своїми російськими «казаками» на Донбасі, Едуарду Матюсі довелось ввійти в тісний особистий контакт.

«Це звичайна приватна військова кампанія, яка в 2024-15 роках виконувала функції штурмових бригад на території «ДНР» і «ДНР», — пояснив український розвідник, що являє собою російська так звана громадська організація Козіцина, яку координує ФСБ РФ .

Щоб ввійти в довіру до Козіцина, зізнається офіцер ГУР Міноборони України, йому довелося ввійти в тісну «дружбу» з російським найманцем і навіть приходити з подарунками, хоч Козіцин підозрював, що Матюха працює на Україну.

Завдяки роботі під прикриттям на окупованому Донбасі Едуард Матюха здобув для української розвідки дані про секретний військовий план російських окупантів щодо подальшої ескалації Росією конфлікту на Донбасі.

«Свій план «Малоросія» Росія не відкинула, він реанімований і передбачає захоплення РФ не тільки Донецької і Луганської областей», — зазначив український розвідник.

Говорив Едуард Матюха і про те, як Росія переправляє гроші на окупований Донбас, що возить у так званих «гумконвоях» Путіна, про те, яка роль Компартії Росії в в військовій агресії РФ на Донбасі, чи спілкувався з іншими одіозними бойовиками та про чимало іншого. Про все це у повній версії ТСН інтерв’ю українського розвідника Едуарда Матюхи, який 5 років працював на Україну на окупованому Донбасі.

EXMO affiliate program