«Було гидко дивитися». Бутусов назвав головну помилку Зеленського щодо Вагнергейту (відео)

29 ноября 2021 г. в 17:19

Журналіст Юрій Бутусов заявив, що президент Володимир Зеленський та його Офіс протягом 15 місяців брехали суспільству з приводу спецоперації із захоплення бойовиків ПВК Вагнера.

В ефірі телеканалу Україна 24 він сказав, що через 15 місяців Зеленському під тиском громадської думки «все ж таки довелося відповідати — як би він не хотів».

За словами журналіста, ситуація на пресконференції була для нього абсолютно правильною історією.

«Для мене було головне — повідомити людям, які дивилися, що у нас дуже велика проблема для національної безпеки — в оточенні президента призначаються на найвищі посади російські агенти… Я сказав, що у нас начальником комітету з розвідки, якому підпорядковані всі розвідслужби України… призначений Руслан Демченко… людина, яка безпосередньо брала участь у розробці та прийнятті Харківських угод, які, по суті, віддали Росії контроль над Кримом, тому, звичайно, я хотів сказати, що призначення Зеленським на цю посаду Демченка з порушенням закону про люстрацію призвело до провалу щонайменше 7 розвідувальних операцій — не лише щодо „вагнерівців“ — і у цього дуже тяжкі наслідки», — зазначив він.

Також Бутусов заявив, що йому було соромно, що верховний головнокомандувач, якому підкоряються всі військові, може так ганьбити своїх підлеглих.

«Якщо було б розслідування, я міг би зрозуміти риторику… Але в цьому випадку влада взагалі відкидала будь-яку інформацію з цієї теми, нічого не говорила. І зараз тільки на пресконференції президент, який не брав участі у слідчих діях…ті співробітники Офісу, які були там, у кабінеті, після чого стався провал спецоперації - вони не дали жодних свідчень, а при тому, що немає розслідування, прикривається злочин, президент сміє ганьбити військовослужбовців — людей, які воювали в той час, коли він чотири рази ухилявся від повістки про мобілізацію…Мені було дуже соромно. На це було гидко дивитися», — додав він.

26 листопада Володимир Зеленський провів пресмарафон, який тривав понад п’ять годин. Він визнав, що спецоперація із захоплення бойовиків ПВК Вагнера планувалася і назвав її «ганебною» для української розвідки.

На думку Зеленського, примусова посадка в Україні літака з найманцями могла зіпсувати відносини з турецьким президентом Реджепом Ердоганом, оскільки на борту рейсу Turkish Airlines Мінськ — Стамбул були громадяни Туреччини, а тодішнє керівництво Головного управління розвідки Міноборони не повідомляло Анкару про план.

Зеленський також звинуватив ексглаву ГУР МО Василя Бурбу у тому, що він «злив інформацію» у пресу. Крім того, він заявив, що колишній керівник ГУР пропонував йому передати формулу «вакцини від коронавірусу» США та Китаю, і назвав його «авантюристом та аферистом».

Бурба відповів на звинувачення президента і пообіцяв подати на Зеленського до суду.

Крім того, під час пресмарафону Бутусов запитав Зеленського про скандальне призначення Руслана Демченка першим заступником секретаря РНБО та причини провалів низки спецоперацій ГУР МО.

У відповідь Зеленський нагадав, що Демченко працював не лише за Януковича, а й у команді Петра Порошенка.

Зеленський дорікнув Бутусову за те, що він першим оприлюднив відео удару безпілотника Bayraktar за позиціями російських бойовиків на Донбасі, через що глава держави, за його словами, тепер змушений коментувати цю тему у розмовах зі світовими лідерами. Президент також заявив, що Бутусов працював на олігарха Ігоря Коломойського.

Розмова Володимира Зеленського з Юрієм Бутусовим завершилася емоційною суперечкою.

EXMO affiliate program