Чому Україна не може покарати бойовиків "Л/ДНР" на шостому році війни

11 февраля 2020 г. в 08:32

Українське законодавство не дозволяє карати бойовиків за злочини.

Збройний конфлікт на Донбасі триває вже шостий рік, але в Кримінальному кодексі України відсутня стаття про відповідальність за злочини проти людяності і немає точного каталогу військових злочинів.

Нова влада вирішила виправити помилку попередньої і зареєструвала відповідний законопроект, який дозволить прибрати термін давності за військові злочини і амністію.

Законопроект №2689 повинен погодити КК з нормами міжнародного права і дати належну правову кваліфікацію злочинів, скоєних на Донбасі.

Подібний документ вже давно готувався правозахисниками, які займаються документуванням злочинів проти людяності, військових злочинів та порушень прав людини. У числі тих, хто виступив на підтримку цього законопроекту, – Олександр Грищенко, лікар-ветеринар, який жив у Луганську, потрапив у полон у 2014 і перебував там півтора роки. Про це передає Цензор.

"Я був захоплений бойовиками незаконних збройних формувань 14 липня. Підставою для мого ув'язнення стало те, що в момент захоплення у мене з собою не було паспорта, а було тільки службове посвідчення. Крім усього іншого, у мене при собі був фотоапарат, тому що я аматор, і на карті пам'яті бойовики знайшли фотографії проукраїнських мітингів, або, як ми їх називали, "луганських майданів", а також київського Євромайдану. Бойовики мене зупинили, відразу заявили, що тільки наявність цих фотографій є достатнім приводом, щоб мене розстріляти на місці або, принаймні, прострілити мені ноги. Мені висунули абсолютно абсурдні звинувачення у шпигунстві і посадили в підвал гуртожитку Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля, який пристосували для утримання полонених. У підвалі мене одразу збили з ніг, кілька разів вдарили електрошоком, після чого почалося побиття ногами. Потім на шию закинули петлю, потягли в тортурну", - поділився він.

Олександр також розповів, що бойовики його катували за допомогою молотка, петлі, хірургічних інструментів. Обливали хімрозчином, заливали його у рота, хірургічною пилкою робили пропили між пальцями.

За його словами, періодично з підвалу виносили трупи вбитих і закатованих. Грищенко назвав також імена бойовиків, причетних до всіх цих злочинів і підкреслив, що більшість злочинців залишилися безкарними, а так не повинно бути.

Зараз в КК України є лише стаття 438, в якій згадуються військові злочини: жорстоке поводження з військовополоненими і цивільними, примусові роботи і розграбування національних цінностей на окупованих територіях. Всі інші склади злочину українські слідчі повинні шукати в підписаних Україною міжнародних договорах.

Варто відзначити, що за ст. 438 КК України зареєстровано 138 кримінальних проваджень, 9 направлено до суду і лише за одним винесений вирок.

znaj.ua

EXMO affiliate program