“Чорний” лютий для російської військової авіації: знищено 13 літаків ЗС РФ (ВІДЕО)

2 марта 2024 г. в 07:30

Україна за місяць знищила 13 російських літаків. Серед них десять винищувачів-бомбардувальників Су-34, два винищувачі Су-35, а також один літак дальньої радіолокаційної розвідки А-50, таких за час повномасштабної агресії Росія втратила вже два, повідомляє FREEДОМ.

У той час як Росія активно нарощує присутність своєї авіації на сході України, українська армія успішно знищує літаки противника. Йдеться про Су-34.

“Противник наростив авіаційну присутність на східному напрямку. Відповідно було реагування вищого військового керівництва. І Повітряні сили роблять те, що ви бачите. Збивають їх досить далеко, не будемо говорити точну відстань. Російські пілоти вже не так нахабніють, не так підлітають близько. Їм, щоб бомба полетіла далі, потрібно підлетіти ближче, тому що бомба планує. Вона ж не має двигуна свого, вона планує і летить, знижуючись, втрачає швидкість. Тому пілотам, щоб бити далі, потрібно ризикувати. Ризикуючи, вони потрапляють у такі історії, як збиття Су-34”, — спікер Командування Повітряних сил Збройних сил України (ЗСУ) Юрій Ігнат.

Східний напрямок фронту в останній місяць зими перетворився на кладовище російських літаків. Так, 29 лютого Збройні сили України знищили російський винищувач СУ-34. Він став уже одинадцятим бортом, якого позбулися окупанти, починаючи з 17 лютого. Саме цього дня було збито три російські літаки — два винищувачі-бомбардувальники Су-34 і винищувач Су-35. 27 і 26 лютого стало відомо про знищення ще двох Су-34. А 23 лютого над Азовським морем був збитий літак-розвідник А-50.

“29 лютого — дата, яка випадає раз на чотири роки, але вже звичний для росіян день із втратою чергового літака. Мінус️ Су-34 на Східному напрямку! Дякую за роботу!”, — наголосив командувач Повітряних сил України Микола Олещук.

Професійна підготовка українських військових із підрозділів протиповітряної оборони (ППО), додаткові технічні засоби від Заходу уможливили ефективне знищення авіації противника, наголосив президент України Володимир Зеленський.

“Що стосується А-50 та інших літаків противника — це результат у будь-якому разі нашого союзу України та партнерів. Україні було б дуже складно без союзу з партнерами. А на деяких напрямках і неможливо захищати свою державу. Якщо цей літак працює над тимчасово окупованою територією України — застосовуємо зброю від міжнародних партнерів, а якщо на інших напрямках — то застосовуємо українську зброю”, — пояснив він.

Для знищення російської авіації українські військовослужбовці використовують, зокрема, модернізовані комплекси С-200. Військові експерти вважають, що кількість ударів по російських літаках і далі переростатиме в якість. Адже крім радянських систем на озброєнні ЗСУ перебувають західні ракетні комплекси великої дальності: Patriot, SAMP/T і гібридна система FrankenSAM.

“Він старий і маломобільний, але стріляє на 250 км. Нормативи часу розгортання і складання — до 24-х годин зі складанням ракет і заправкою паливом. Настільки вдалі влучання пояснюються можливим застосуванням цього блукаючого зенітного ракетного комплексу (ЗРК) і масовим використанням збройними силами (ЗС) РФ винищувачів для ударів керованими бомбами по всій лінії фронту”, — пояснив засновник Благодійного Фонду “Закриймо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Варто зазначити, що вартість бомбардувальника Су-34 доходить до 50 млн дол. Тоді як ціна А-50 — 330 млн дол., а модернізовані версії — набагато дорожчі. Виходячи з відомостей у відкритих джерелах, Росія виготовила понад 140 літаків Су-34, першу сотню випустили до 2016 року. Після початку повномасштабної війни в Україні щонайменше 38 бомбардувальників було збито українською ППО.